Humanost tuzlanskih studenata: Godinama pomažu kolegama u plaćanju školarine

Sve rade anonimno i nikada ne stupaju u kontakt sa studentima kojima je pomoć pružena.


tuzla studenti
Foto: Youtube screenshot

Tuzlanski studenti Elektrotehnike su godinama u humanoj misiji tako što prikupljaju sredstva kako bi omogućili uplatu semestra kolegama koji su u teškoj finansijskoj situaciji. I ove godine pomažu kolegama u plaćanju školarine čime pokazuju da je u teškim vremenima humanost itekako potrebna.

Sve rade anonimno i nikada ne stupaju u kontakt sa studentima kojima je pomoć pružena. Poručuju svima da slijede njihov primjer, a već su im se javljala i druga studentska vijeća da skupa prave humane priče, piše Rtv7.ba

Ova ideja je kreirana prije šest godina, tako da mi već šestu godinu organizujemo ovu akciju. Akcija se održava dvaput godišnje sa svaki semestar. Na taj način možemo, barem malo, pomoći svojim kolegama koji nažalost nisu u dobroj finanskijskoj situaciji, izjavio je potpredsjednik studentskog udruženja Fakulteta elektrotehnike Mehmed Okanović.

Na pitanje da li su nekada imali priliku da stupite u kontakt sa osobama koje primaju pomoć potpredsjednik SFET-a Mehmed Okanović je odgovorio:

– Postoje dva načina uručivanja novca. Prvi način je direktan, dok drugi način jeste davanje potvrde odnosno uplatnice o već uplaćenom iznosu. Kroz ove godine koje sam proveo u SFET-u, moje kolege i ja, nismo htjeli da stupamo u kontakt sa njima jer ne znamo kako bi se oni osjećali tada. Zato idemo totalno diskretno, samo jedna osoba tokom čitave godine zna i ta osoba to zadrži samo za sebe, jer ne želimo da se neko osjeća manje vrijednim.

Više o ovoj temi pogledajte u videozapisu: