Hrvatska: Studenti se vraćaju na fakultete

Studenti u Hrvatskoj vraćaju se na fakultete i predavanja licem u lice.


stack of books with diploma and graduation hat on table

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio se u petak da se nastava na visokim učilištima ponovno može održavati u predavaonicama, odnosno licem u lice.

Advertisements

Kako navode, u predavaonicama se mogu izvoditi praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava te ostala nastava kod koje izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode obrazovanja, uzimajući u obzir specifičnosti tih nastavnih procesa. Isto se tako u predavaonicama mogu održavati svi oblici ispita, kolokvija te drugi oblici provjere znanja i ishoda učenja.

Ipak, preporučuju da, kada god je to moguće, bude manja skupina studenata u stalnom sastavu te naglašavaju kako se primjenjuju sve protivepidemijske mjere navedene u uputama od 31. augusta prošle godine, uz obavezu nošenja maski i održavanja razmaka od najmanje 1,5 m između svih prisutnih.

Za veće okupljanje studenata zbog sadržaja koji se ne može odraditi na daljinu zbog kraja akademske godine, ističu da je nužno pridržavati se odluka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu uz ograničenje od 100 sudionika te uz razmak, ukoliko je moguće, od dva metra (odnosno četiri metra kvadratna po čovjeku) i uz obavezno nošenje maski.

Napominju da je uz navedeno potrebno razmotriti i hibridni oblik nastave, odnosno kombinaciju učioničke nastave i nastave na daljinu. Nadopuna se primjenjuje od 1. juna.