Hiljadu okupljenih na mjestu ubistva Azre Spahić, skup organizirale studentice

Skup je organizirala neformalna grupa studentica psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod nazivom "Vi ovo dozvoljavate".


skup

Veliki broj građana se večeras u 18 sati okupio u ulici Maršala Tita u Sarajevu kako bi odali počast mladoj doktorici Azri Spahić koja je ubijena u saobraćajnoj nesreći. Masovnost protesta najočiglednija je na snimcima iz zraka.

Skup je organizirala neformalna grupa studentica psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod nazivom “Vi ovo dozvoljavate”.

– Nažalost, ovakve skupove smo organizovale prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoč. I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju. Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada, navedeno je, između ostalog, u pozivu.

Na proteste su stigle brojne Sarajlije koje su nezadovoljne sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH, ali i porodica, prijatelji i kolege koje su se i ovako oprostile od voljene Azre.

U početku je na okupljanju vladao muk uprkos masovnosti. Suze i žal su se u Titovoj ulici mogli najviše osjetiti, no kako je vrijeme prolazilo, građani su odlučili pokazati i nezadovoljstvo.

Nekoliko njih se obratilo prisutnima, a svi zajedno su uzvikivali “Pravda” i “Ubice”.

Sa protesta je poslato nekoliko poruka, a osnovna je ta da su potrebna radikalna rješenja kada je riječ o saobraćaju u Sarajevu umjesto privremenih mjera.

 – Ovo ubistvo ide na račun policije i suda. Policija koja nije aktivna, nema ih nikada kada treba, a sud – ja ne znam šta tamo rade, nesposobni, korumpirani, stranački ljudi. Tu bandu i ološ treba rastjerati jer oni treba da brane državu, a rasturaju je, poručio je jedan od prisutnih na okupljanju, prenosi Klix.ba.

Građani su i transparentima pokazali šta misle o trenutnoj situaciji: “Gdje smo sigurni?”, “Od nepravde je jedino gore kad vam oduzmu pravo na pravdu” i “Ustaj BiH, ološi nam ubijaju doktore”.

Ono što građani najviše zamjeraju je to što u centru grada nema postavljenih kamera i stacioniranih radara koji bi kontrolisali brzinu vozača. Navode da dodatno ograničavanje brzine neće riješiti problem jer oni koji ubijaju “ne voze 60 ili 50, nego 100 na sat”.

Donesena je odluka o pojačanom prisustvu policije u gradu, posebno noću i vikendom, međutim građani smatraju da ta mjera dolazi prekasno s obzirom na to da je jedan mladi život već ugašen.

U Sarajevu su se do sada dogodile brojne saobraćajne nesreće u kojima su stradali nedužni pješaci, kao što je ubistvo Selme Agić i Edite Malkoč ili Have Dovadžije, međutim nikada nije došlo do dugoročnog rješenja problema.