Grad u BiH dao podršku za nabavku senzora studentima koji boluju od dijabetesa

Ukupna sredstva izdvojena za ovu namjenu za 2022. godinu iznose 30.000 KM.


blood glucose meter diabetes diagnosis
Foto: Envato

Nakon što je na prijedlog gradonačelnika Gradsko vijeće Visoko usvojilo budžet za ovu godinu u kojem je izdvojeno 30.000 KM za finansiranje/sufinansiranje nabavke senzora za mjerenje šećera u krvi za djecu do 18 godina i studente do 26 godina, danas je objavljen i javni poziv putem kojeg će svi korisnici iz navedenih grupa moći podnijeti zahtjeve, prenosi Visoko.co.ba.

Inače, u pitanju su kategorije djece i mladih o kojima se malo toga zna, a nažalost i u ovom gradu određeni broj djece i studenata ima dijagnosticiran dijabetes.

– Probleme s kojima se suočavaju naši najmlađi sugrađani i studenti iz ove kategorije, znaju uglavnom njihovim najbliži, roditelji i članovi porodica. Na ovaj način želimo pokazati i ovoj djeci, ali i njihovim roditeljima da mogu računati na podršku lokalne zajednice, u ovom slučaju Grada Visoko.

Senzori za mjerenje šećera u krvi itekako su značajni za njihove korisnike jer znače mnogo bolju kontrolu bolesti, ali i bolju samokontrolu, pošto je broj mjerenja neograničen u toku dana, a ne iziskuje bolna ubadanja prstiju da bi se provjerila visina šećera u krvi.

Nastavit ćemo pružati podršku gdje god je to moguće, a svim našim sugrađanima pokazati da se mogu osloniti u svako doba dana i noći, i na gradonačelnika, ali i na sve uposlenike Gradske uprave, kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.