Forto o obnovi Studentskog doma: S nestrpljenjem sam čekao kada će naši studenti, konačno, živjeti u prostoru kakav zaslužuju

"I dalje ne mogu shvatiti kako je neko mogao mlade ljude držati u takvim uslovima."


Forto o obnovi Studentskog doma

Obnovljeni Studentski dom Nedžarići, koji je dio projekta obnove 40 javnih objekata na poboljšanju energetske efikasnosti i kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, danas je zvanično otvoren.

Tom prilikom oglasio se i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto koji je kazao da uprkos tome što je već postala rutina da đacima, studentima, građanima predaju obnovljene vrtiće, škole, zdravstvene ustanove u sklopu poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata, Studentski dom Nedžarići posebna je priča.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– S nestrpljenjem sam čekao dan kada će naši studenti, konačno, živjeti u prostoru kakav zaslužuju. I evo, to smo dočekali. U međuvremenu, u glavi su mi odzvanjale dvije riječi koje su najbolje opisivale kakvo je stanje bilo prije – noćna mora. Upravo tako je uslove u domu opisao šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) kada smo u novembru prošle godine obilazili objekt uoči početka obnove.

Tako je zaista i bilo, višedecenijska nebriga i zanemarivanje ogledalo se u nedostatku tople vode, zastarjelim instalacijama i namještaju, neuslovnim prostorijama… I dalje ne mogu shvatiti kako je neko mogao mlade ljude držati u takvim uslovima. Na svu sreću, to je iza nas, danas je u Nedžarićima potpuno druga slika i neizmjerno sam sretan zbog toga, poručio je Forto.