Filozofski fakultet u susjednoj državi prvi nudi besplatne uloške u svojim toaletima

Zahvaljujući akciji koju su sprovele studentice volonterke na fakultetu u susjednoj državi bit će postavljeni besplatni ulošci u toaletima.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Realizacijom vrlo pohvalne akcije studentica, Filozofski fakultet u Novom Sadu postao je prva obrazovna institucija u Srbiji u kojoj je, zahvaljujući volonterkama, ostvarena ovakva ideja.

Prirodni procesi koji se odvijaju u ženskom tijelu uvjetuju nabavku raznih menstrualnih proizvoda, a surova je realnost kako mnoge žene kod nas, u susjedstvu i širom svijeta nemaju mogućnost kupovati ove prijeko potrebne proizvode, među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon ograničavanja kretanja i resursa kroz pandemiju, neke su države shvatile problem neophodnosti higijenskih sredstava za žene malo ozbiljnije.

Irska je na primjer ukinula takozvani “rozi porez”, Škotska je postala prva zemlja u svijetu u kojoj su ulošci i tamponi potpuno besplatni, a u Japanu još od 1945. godine žene mogu na “menstrualni odmor”, a o sličnom se Zakonu pričalo i u Italiji.

U borbi za ženska prava, ravnopravnost, sada se pridružuje i Srbija, tačnije, Filozofski fakultet u Novom Sadu, piše Mojfaks.

Ulošci su postavljeni u drvenim kutijama u toaletima po Filozofskom fakultetu / Foto: screenshot via 021.rs
Ulošci su postavljeni u drvenim kutijama u toaletima po Filozofskom fakultetu / Foto: screenshot via 021.rs

Manjak resursa za ispunjavanje osnovnih uvjeta higijenske zaštite žena veliki je problem u svijetu. Posebno su ugrožene mlade žene i djevojke koje zbog svojih niskih ili nikakvih primanja ne mogu imati adekvatnu menstrualnu zaštitu. Ovih su činjenica bile svjesne studentice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koje su pokrenule inicijativu za nabavku higijenskih uložaka kako bi barem po pitanju zdravlja pomogle svojim kolegicama.

Filozofski fakultet u Novom Sadu ima se čime pohvaliti – osim što su jedina obrazovna institucija u Srbiji s besplatnim ulošcima u toaletima, mogu se pohvaliti i ženskom volonterskom inicijativom, u kojoj je pet studentica realiziralo ovakvu ideju.

Dobile su bespovratna sredstva za opremanje toaleta higijenskim ulošcima / Foto: screenshot via 021.rs
Dobile su bespovratna sredstva za opremanje toaleta higijenskim ulošcima / Foto: screenshot via 021.rs

Kako piše na njihovim službenim stranicama, volonterski projekt “Ženska akcija” provodi skupina mladih zastupnica Studentskog zbora. Neformalnu grupu čine studentice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, s odsjeka za psihologiju, srpsku književnost, sociologiju i pedagogiju.

Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić studentice su Filozofskog fakulteta koje su u siječnju ove godine ušle u jedinstvenu kampanju, kojoj je prethodila anketa sa 1500 ispitanih osoba. Detaljnije o cijelom projektu pojašnjava Jelena Mirić za 021.rs koja je kazala kako je anketa pokazala da postoji potreba da svaka žena ima na raspolaganju higijenski uložak u toaletu.

 – Na osnovi feedbacka od 1500 naših kolegica, shvatile smo da bi brzo trebali poraditi na realizaciji ovog cilja. Aplicirale smo na projekt ‘Šta nam teško’ u sklopu programa ‘Mladi su zakon’ Ministarstva mladih i sporta i dobile smo jednokratna sredstva koja smo posljednjih mjeseci potrošile u svrhu nabave higijenskih uložaka. Nadamo se da će uz pomoć donatora i drugih projekata ova ideja postati dugotrajna, ali i da će Filozofski fakultet u nekom trenutku shvatiti da bi ovo trebalo biti i njima prioritetno te da financijski podrže nabavku higijenskih uložaka, rekla je Mirić za 021.rs.

Gledajući izvan okvira, djevoke polaze od seksualnog obrazovanja, ženskog zdravlja, ali i opasnih dezinformacija koje kolaju u mladom društvu koje očito nije dovoljno obrazovano po pitanju funkcioniranja ženskog tijela.

 – Ako želimo sagledati širu sliku, priča nas vodi na temu seksualnog obrazovanja i još jednu tabu-temu o našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posljedice ako se ignorira. U posljedice možemo svakako ubrajati utjecaj na zdravlje djevojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mjestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudnjeti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gdje je Srbija peta u Europi po obolijevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost boriti se za bolje uvjete za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentice provode velik dio vremena tokom školovanja. Smatrale smo da je neophodno započeti razgovor, gdje se rodila ideja o inicijativi za besplatne higijenske uloške na Filozofskom fakultetu, poručile su studentice.