Filmska vikend preporuka koja će se najviše svidjeti studentima prava

Amistad je američka historijska drama iz 1997. godine koju je režirao Steven Spielberg, a koja je temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prevoz robova La Amistad.


amistad filmska vikend preporuka

1839. godine tokom koje su oteti robovi iz plemena Mende, pobili su gotovo čitavu posadu na brodu za prevoz robova La Amistad i preuzeli kontrolu nad brodom. Nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda uslijedila je pravna bitka. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.

U filmu su glavne uloge ostvarili Morgan Freeman, Nigel Hawthorne, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou i Matthew McConaughey. Scenarij kojeg je napisao David Franzoni temeljen je na knjizi “Mutiny on the Amistad: The Saga of a Slave Revolt and Its Impact on American Abolition, Law and Diplomacy” objavljenoj 1987. godine autora historičara Howarda Jonesa.

amistad

Film Amistad dobio je uglavnom pozitivne kritike, ali je također bio i kritiziran zbog određenih historijskih netačnosti. Nominiran je u četiri kategorije za prestižnu filmsku nagradu Oscar uključujući one za najboljeg sporednog glumca (Hopkins), najbolju fotografiju, najbolju originalnu muziku i najbolju kostimografiju te za četiri nagrade Zlatni globus uključujući one za najbolji film (drama), najboljeg redatelja, najboljeg glavnog glumca u drami (Hounsou) i najboljeg sporednog glumca (Hopkins).

IMDb ocjena: 7.3