Filmska vikend preporuka koja će se najviše svidjeti studentima prava

Amistad je američka historijska drama iz 1997. godine koju je režirao Steven Spielberg, a koja je temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prevoz robova La Amistad.


1839. godine tokom koje su oteti robovi iz plemena Mende, pobili su gotovo čitavu posadu na brodu za prevoz robova La Amistad i preuzeli kontrolu nad brodom. Nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda uslijedila je pravna bitka. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.

Advertisements

U filmu su glavne uloge ostvarili Morgan Freeman, Nigel Hawthorne, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou i Matthew McConaughey. Scenarij kojeg je napisao David Franzoni temeljen je na knjizi “Mutiny on the Amistad: The Saga of a Slave Revolt and Its Impact on American Abolition, Law and Diplomacy” objavljenoj 1987. godine autora historičara Howarda Jonesa.

Film Amistad dobio je uglavnom pozitivne kritike, ali je također bio i kritiziran zbog određenih historijskih netačnosti. Nominiran je u četiri kategorije za prestižnu filmsku nagradu Oscar uključujući one za najboljeg sporednog glumca (Hopkins), najbolju fotografiju, najbolju originalnu muziku i najbolju kostimografiju te za četiri nagrade Zlatni globus uključujući one za najbolji film (drama), najboljeg redatelja, najboljeg glavnog glumca u drami (Hounsou) i najboljeg sporednog glumca (Hopkins).

IMDb ocjena: 7.3

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!