Fakulteti čekaju buduće studente: Pogledajte koji smjerovi su najtraženiji među brucošima

Pogledajte šta kažu brucoši o upisu na fakultet, ali i prorektorica za nastavu i studentska pitanja.


Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Sarajevski univerzitet ponovo je otvorio svoja vrata za buduće studente. Ove kao i prošle godine, upis je online. Svoj obrazac već je ispunila Nina Iličić, koja upisuje pedagogiju. Kaže, čula je od prijašnjih generacija da je studij pedagogije u Sarajevu dobar.

– Upisujem baš taj fakultet zato što volim raditi sa ljudima i mislim da će mi ovaj fakultet dati dovoljno znanja i obučiti me da mogu da se bavim time dalje u životu, kazala je Nina za Oslobodjenje.ba.

Zdravstveni radnici, zanatlije, informatičari, radnici u turizmu i elektrotehničari kadar su koji bi u BiH najlakše trebalo da dođe do posla. Iako je tržište zasićeno poslovima iz pedagoške struke, Nina samouvjereno tvrdi da će naći posao.

– Smatram da, ukoliko nešto želim, da to mogu i ostvariti. Bez obzira po koju cijenu ću ja doći do tog položaja u društvu kasnije kad završim fakultet. Tako da se ja ne brinem za zaposlenje, jer mi je draže upisati nešto što me zanima, nego da upišem nešto što me ne zanima, i čitav život da se time bavim, dodaje Nina.

Puno je faktora koji utiču na broj studenata koji se upisuju na univerzitete u BiH. Jedan je i odlazak mladih ljudi iz naše zemlje. Još je nepoznat broj upisanih studenata, jer su prijave u toku. U poređenju sa prošlim godinama, kako nam objašnjava prorektorica za nastavu i studentska pitanja Dženana Husremović, studij društvenih nauka popularan je, ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.

– Oko 35 posto i na državnom niovu, ali i konkretno na nivou univerziteta upisuju društvene nauke, tu su naravno i humanističke, tako da društvene i humanističe ukupno čini oko 50 do 55% ukupne populacije studenata koji studiraju. Ono što smo mi posebno zadovoljni je to da imamo oko 20% studenata koji studiraju tehničke nauke, nekih dodatnih 20% koji studiraju medicinske nauke, i biotehničke nauke, negdje između 10 i 15%, navodi Husremović.

Ona smatra da BiH ima kapacitet da gradi društvo znanja u kojem se razvija nauka i tehnologija. Konkurs za upis je otvoren do 25. juna, a sedmicu poslije slijede prijemni ispiti za određene fakultete. 5. jula biće objavljene preliminarne liste primljenih studenata.

Detalje pogledajte u priči Maide Burgić.