Fakultet kaznio studente jer su sjedili u parku: Kao “dokaz” koristili fotke s Instagram profila

Da li vi "pazite" šta objavljujete na društvenim mrežama?


studenti 1

Studentima su sa Sveučilišta u Manchesteru uručene kazne u iznosu od 50 funti (oko 116 KM) jer su sjedili u parku.

Advertisements

U e-mailu koji su dobili sa Sveučilišta, pojašnjava se da je novčana kazna rezultat kršenja “pravila ponašanja” koja su stupila na snagu u toku pandemije. Dokaz koji su koristili u ovom slučaju su fotografije studenata iz parka objavljenih na privatnim Instagram profilima, piše The Tab.

U službenome e-mailu poslanome jednom od kažnjenih studenata navodi se da je “s fotografija objavljenih na Instagramu jasno da se toga dana u parku okupio veliki broj mladih”.

 – I drugi su studenti identificirani pomoću fotografija stoga se i oni smatraju dijelom ovog slučaja,  stoji u mailu sa Sveučilišta poslanome studentima.

 – Druženje s pojedincima izvan vlastitog kućanstva nije bilo dozvoljeno u vrijeme okupljanja, nastavljaju u pojašnjenju odluke da kazne studente koji su se krajem februara okupili u parku. Neki studenti tvrde da su se družili isključivo studenti koji ionako dijele kućanstvo.

Advertisements

 – Brinem da sad prate sve što objavim na društvenim mrežama i koriste to protiv mene, kazao je student kojemu je uručena novčana kazna.

 – Kažnjen sam jer sam sjedio u parku sa svojim cimerima, nismo se družili s osobama iz drugih kućanstava, tvrdi on.

 – Priložili su čak i snimak zaslona mog privatnog računa, govori.

O cijelom incidentu oglasili su se i zaposlenici ove visokoobrazovne institucije. Dr. Jo Egde izjavila je da napušta fakultet u augustu jer je zgrožena zbog svega čemu je svjedočila tokom protekle godine. Smatra da svojoj instituciji “ne duguje nimalo lojalnosti”.

Nakon medijskih upita, oglasili su se sa Sveučilišta. Tvrde da razumiju da živimo u teškim vremenima, naročito što se studenata tiče, no ističu da su im zdravlje i dobrobit studenata i zaposlenika na prvome mjestu.

– Naša je dužnost djelovati kad naši studenti prekrše nacionalna COVID pravila. Ovo može rezultirati sankcijama – uključujući i novčanim kaznama – za maleni broj njih. Ne nadziremo društveni život naših studenata na društvenim mrežama, tvrde u odgovoru ovoj redakciji.