DW: Univerzitet Witten-Herdecke – stipendije za kreativni “prosjek”

Kreativni, angažirani, ali s prosječnim ocjenama - takvi studenti u Njemačkoj, kao i u većini zemalja, gotovo i nemaju šanse dobiti neku stipendiju. Privatni univerzitet Witten-Herdecke namjerava pomoći upravo -prosječnim- studentima.


Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle

Kreativni, angažirani, ali s prosječnim ocjenama – takvi studenti u Njemačkoj, kao i u većini zemalja, gotovo i nemaju šanse dobiti neku stipendiju. Privatni univerzitet Witten-Herdecke namjerava pomoći upravo “prosječnim” studentima.

Proteklih sedmica Mira Maier pročitala je više od stotinu tekstova i pjesama, pregledala veliki broj video-filmova. Prijava za dvije nove stipendije za studij u inostranstvu koje su stigle na Privatni univerzitet Witten-Herdecke ima više nego dovoljno. Naime, ovoga puta je riječ o stipendijama za one koji ne blistaju kad se radi o ocjenama i koji najvjerojatnije studij neće završiti u rekordnom vremenskom periodu. Zainteresovani moraju biti ili sasvim “prosječni” studenti ili moraju dokazati kako svoj studij finansiraju nekim neobičnim poslom. A takvih je mnogo, piše Deutsche Welle.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prijave za “Inicijativu transparentnog poticanja studenata” mogu se poslati do 31. marta. A kada istekne ovaj rok, članovi žirija na čijem čelu se nalazi Mira Maier, izabrat će one koji će dobiti stipendije. To neće biti nimalo lako, već sada je stol Mire Maier preplavljen kreativnim, pa čak i duhovitim prijavama. Ona kaže kako neki čak prijave šalju napisane u obliku stihova.

Individualnost vrijedi više od dobrih ocjena

Privatni univerzitet Witten-Herdecke prva je visokoškolska ustanova koja stipendije počinje dijeliti “prosječnim” studentima.

– Mi pojam elite definiramo na jedan drugačiji način. Prema našem mišljenju, elita nije nešto što se temelji na porijeklu, mislimo da elitu čine oni koji daju svoj velik doprinos društvu u kojem žive i preuzimaju odgovornost, kaže glasnogovornik Univerziteta Eric Hoffmann.

Da se u Witten-Herdeckeu zaista djeluje prema drugačijim kriterijima primjećuje se ne samo prilikom dodjele stipendija već i prilikom upisa studenata. I ovdje nisu odlučujuće ocjene već motivacija i osobnost. Hoće li neko biti primljen ili ne, o tome se odlučuje tokom ličnog razgovora. Prema mišljenju stručnjaka koji ovdje rade, odlične ocjene iz srednje škole i s mature nisu nikakva garancija kasnijeg uspjeha u određenom zanimanju.

– Osim toga, ovakav način odabira studenata na neki način garantuje raznolikost. Bez obzira ko ovdje šta studira, studenti kod nas proširuju vidike. Univerzitet veliku važnost daje socijalnom angažmanu i iskustvima stečenima u inostranstvu, navodi Hoffmann.

Semestar u SAD-u je plus

Najkreativnijeg “prosječnog” studenta očekuje, između ostaloga, kurs engleskog jezika u trajanju od četiri sedmice u San Diegu u Sjedinjenim Američkim Državama. Stipendija obuhvata novac za troškove puta, smještaja, obroka kao i džeparac u iznosu od 4.000 eura. Iako je riječ o ograničenoj stipendiji, ona je ipak itekako isplativa.

– Riječ o boravku u inostranstvu i kursu usavršavanja jezika, a te dvije stvari postaju sve važnije, kaže Mira Maier.

Studentica ili student koji pokaže najviše kreativnost po pitanju zarađivanja novca kojim finansira svoj studij, smiješi se stipendija u trajanju jednog cijelog semestra. Pobjednicu ili pobjednika očekuje boravak i studij na Foothill Collegeu u San Franciscu u vrijednosti od 9.000 eura. To je u svakom slučaju mnogo novca za one koji tokom studija moraju raditi. A takvih je u Njemačkoj oko 60 posto.

– Njima je finansijska pomoć najpotrebnija, naglašava Mira Maier i dodaje kako se traže zaista neobični načini zarađivanja, a ne samo rad u gastronomiji ili raznošenje novina.

Šanse i za studente iz inostranstva

Osim spomenute dvije stipendije, Witten-Herdecke pomoć želi pružiti i studentima izvan Njemačke koji žele doći i studirati u Saveznoj Republici. Oni koji se žele informisati o oko 1.600 različitih mogućnosti, mogu to učiniti na internet stranici www.meinpraktikum.de. Posebnost ovog portala je njegova brzina i učinkovitost. Naime, već nakon tri minute unosa biografije, zainteresovani će dobiti ponude za one vrste stipendija koje za njih dolaze u obzir. Ova je usluga sasvim besplatna.

– U prosjeku svako pronađe 10-15 mogućnosti koje dolaze u obzir. Pomoć koju mi ovako pružamo u svakom slučaju olakšava kako početak tako i cijeli studij. A ovim se okoristiti mogu upravo i takozvani “prosječni” studenti, kaže Mira Maier.

(dw.de)