Dvostruki dobitnik Zlatne značke UNSA za STUDOMAT: Uz istinsku želju i rad, sve je moguće ostvariti

Mirza Hebib je viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studij prava završio na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje je kao najbolji student dobio dvije Zlatne značke UNSA. Poslijediplomsku specijalizaciju iz rimskog prava završio na Univerzitetu La Sapienza u Rimu. 2015. godine bio je stipendista Konrad Adenauer Fondacije.


Mirza Hebib 2
Mirza Hebib

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Mirza je za STUDOMAT otkrio kako mu je stipendija Konrad Adenauer Fondacije pomogla za vrijeme i poslije studija, govorio je o planovima za budućnost, razlici između studentskog života i života nakon fakulteta, a uputio je i savjet mladima…

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati Pravni fakultet u Sarajevu?

U najidealnijoj opciji svi bi trebali studirati ono prema čemu imaju afinitet i što bi im trebalo omogućiti da rade posao koji vole. Ipak, važno je racionalno gledati na budućnost, razgovarati s ljudima koji se bave tom strukom, čuti mnoga mišljenja i na kraju samostalno donijeti odluku. Pravo je oduvijek bilo moj izbor. Pravo kao studij je dobar izbor zbog širine znanja koja se stječu, ali i mogućnosti koje se pružaju nakon studija. Tijekom studija sam se zamišljao kao odvjetnik ili djelatnik pravosudnih institucija, ali put me odveo u akademiju i to me trenutno čini istinski sretnim. Uživam u radu s mladim ljudima – nositeljima progresa, ali i istraživanjima, programima mobilnosti, konferencijama, razmjeni znanstvenih ideja i mišljenja, što u konačnici doprinosi promjenama i poboljšanju našeg društva.

Mirza Hebib 3

Šta ti je Konrad Adenauer Fondacija kao organizacija donijela novo u životu?

Fondacija mi je prvenstveno donijela mnoštvo kontakata i prijateljstva s ljudima koji su najizvrsniji u poslovima kojima se bave. Mislim da je taj resurs uistinu najvažniji. Pri Fondanciji djeluje i Alumni klub, koji svake godine radi na implementaciji različitih projekata. Projekti iz različitih oblasti doprinose upoznavanju mladih uspješnih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, razmjeni ideja, ostvarivanju interdisciplinarne suradnje. Ovakvi projekti pokazuju kako je kroz zajedničku suradnju moguće ostvarivati korake naprijed, te pružaju nadu u bolju budućnost.

Fondacija Konrad Adenauer

Da li si uz pomoć Konrad Adenauer Fondacije ostvario svoj cilj?

Tijekom 2015. godine primao sam stipendiju Fondacije. Ta stipendijama mi je omogućila bolji studentski standard, no najveći doprinos u mom profesionalnom razvoju bila je podrška Fondacije nakon studija, kroz različite izvankurikularne programe, ali i financijsku podršku za životu u Rimu tijekom studija i istraživanja na izradi doktorske disertacije.

Mirza Hebib 1

Koji su planovi za budućnost?

Za početak uskoro obraniti doktorsku disertaciju, što je uistinu veliki korak u akademskom razvoju. Kasnije ćemo vidjeti što vrijeme bude donosilo, ali svakako nastavljam sa svojim akademskim radom, istraživanjima i daljim usavršavanjima.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

Svaka faza nosi svoje prednosti i svoje izazove. U studentskom životu uistinu treba uživati, usvajati nova znanja, uspostavljati nova poznanstva, koristiti sve raspoložive resurse i mogućnosti, osobito programe razmjene, programe studentskih udruga i slično. Osobno smatram kako su takva iskustva jako važna za profesionalnu budućnost i to treba iskoristiti. Život poslije fakulteta je samo nastavak obrazovne nadogradnje koja je započeta tijekom studija. U ovoj fazi dolaze do izražaja nove mogućnosti, ali i novi profesionalni i životni izazovi.

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Volja i trud su ključni. Studij treba promatrati kao posao i prvi stupanj u razvoju svoje karijere. Ja sam se trudio dati najbolje što mogu i postići što bolji rezultat. Zadovoljavajući svoje studijske obveze na vrijeme, imamo puno više vremena i puno više mogućnosti, poput stipendija koje nam se nude. Meni je to omogućilo ljepši život u vrijeme studiranju. U konačnici, ja istinski smatram da trebamo biti u stanju poredati prioritete i uživati u životu bez zapostavljanja svojih primarnih obveza. Uz istinsku želju i rad, sve je moguće ostvariti.

mirza hebib