Dvojba liderstva: Biti voljen ili biti strah i trepet?

Niccolo Machiavelli, renesansni političar, književnik i filozof, izrekao je slavnu rečenicu 'Sigurnije je biti onaj koga se boje nego onaj koga se voli.' Je li moguće taj savjet primijeniti na poslovnim pozicijama današnjice?


Niccolo Machiavelli, renesansni političar, književnik i filozof, izrekao je slavnu rečenicu ‘Sigurnije je biti onaj koga se boje nego onaj koga se voli.’ Je li moguće taj savjet primijeniti na poslovnim pozicijama današnjice?

Svi zaposlenici priželjkuju izvrsne i simpatične menadžere, ali rijetki uživaju tu povlasticu. Međutim, je li to ono što menadžere čini izvrsnima? Neki tvrde da je učinkovitije koristiti taktiku straha da bi se došlo do rezultata. Drugi tvrde da su menadžeri koji podržavaju svoje zaposlenike najproduktivniji. Tko je u pravu?

‘Čudovišni menadžeri’

Većina ljudi je barem jednom u životu doživjela radni odnos s ovom vrstom menadžera. Njima se obično dodjeljuju raznorazni nadimci kao što su ‘kreten’ i varijacije na temu. To su oni šefovi koji u praksi provode mikromenadžment, koji vam se naginju iznad ramena i izvikuju naredbe dok se vi preznojavate. Kada su ljuti, cijeli ured je toga svjestan. Psuju, upiru prstom, favoriziraju neke zaposlenike, arogantni su i dvolični. Oni uredom vladaju čeličnom šakom i svima nameću vlastiti autoritet. Zbog njih se osjećate neugodno na radnom mjestu. Vodi li to do veće produktivnosti? Je li to ispravan pristup?

‘Menadžer mesija’

Možda ste ipak doživjeli drugu stranu priče – menadžera koji poštuje zaposlenike, zna kako motivirati tim, stvara pozitivno radno okruženje za sve zaposlenike i čini čuda u kriznim situacijama. Takvi menadžeri su uvijek pozitivni i energični, uvijek se ponašaju profesionalno, pokazuju zaposlenicima da im je stalo do njihovog rada i da ih cijene. Oni priznaju zasluge drugih, prepoznaju trud i nagrađuju izvrsne zaposlenike. Primjenjuju u praksi ideju fleksibilnosti i pomažu zaposlenicima da održe balans privatnog i poslovnog života.

Pod takvim su vodstvom zaposlenici nerijetko motivirani i produktivniji.

Presuda

Produktivnost je blisko vezana uz pozitivno radno okruženje. To zaposlenike drži motiviranima i angažiranima. Stoga je možda pametnije biti menadžer kojeg tim zaposlenika voli i cijeni, nego onaj od kojeg svi strahuju.

(eKapija.ba)