Dvije studentice bez znanja o ICT industriji osmislile platformu za developere

"Htjele smo testirati svoje granice i okušati se u inoviranju, kao i u novim područjima jer nam ICT industrija u početku uopšte nije bila bliska."


1 5
Foto: netokracija.com

Dvije studentice ekonomije posebno su se istaknule svojom idejom na Digitalnom inovacijskom inkubatoru, edukacijskoj platformi i nedavno održavnom takmičenju za djecu i mlade. Osmislile su platformu koja bi IT tvrtkama i developerima olakšala testiranje i prikupljanje povratnog mišljenja od korisnika, a samim korisnicima razne benefite i priliku da utiču na alate koji će im koristiti.

U velikoj završnici Digitalnog inkubatora, inicijative koja okuplja osnovnoškolce, srednjoškolce i studente kako bi ih angažirati ih oko osmišljavanja ideja te razvoja inovativnih projekata, proglašeni su najbolji timovi koji su osvojili nagrade ukupnog novčanog fonda od oko 52.000 KM.

Osnovnoškolcima i srednjoškolcima ove godine prvi put pridružili su se i studenti u sklopu Digitalnog inovacijskog inkubatora, a njihovi mentori bili su stručnjaci iz Hrvatskog Telekoma, PIK Vrbovca, Pevexa i Ericssona Nikola Tesla.

Zanimljivo je da pobjednički tim u segmentu koji je vodio Ericsson Nikola Tesla. Tim EMKA i njihova ASAMI platforma jedina je dobila vrijedan komentar žirija: kako zapravo imaju stvarnu startup ideju.

Tim EMKA čine Karla Marjan i Ema Petrić, studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu kolegija Osnove marketinga ponuđeno im je sudjelovanje u Digitalnom inovacijskom inkubatoru, a s nama su detaljno podijelile svoje prve inovacijske korake.

0
Foto: netokracija.com

Htjele smo testirati svoje granice i okušati se u inoviranju, kao i u novim područjima jer nam ICT industrija u početku uopšte nije bila bliska, komentirale su pobjednice Ema i Karla.

Digitalna platforma koja razumijevanje korisnika i developera želi dovesti na novu razinu

Karla i Ema nisu upoznate s ICT industrijom, ali to ih nije zaustavilo da osmisle Asami platformu, digitalni alat koji bi povezao krajnje korisnike s developerima koji razvijaju ICT proizvode/usluge.

Što to znači?

Karla i Ema žele izgraditi platformu na kojoj će se izravno moći susresti developeri i korisnici njihovih proizvoda te razmjenjivati ideje te mišljenja. Platforma je osmišljena tako da korisnici mogu jednostavno i efikasno dati povratnu informaciju kompanijama i bolji uvid u svoje želje i potrebe za ICT proizvodima, navodi Ema, prenosi netokracija.com.

Naša platforma je nešto potpuno novo i korisno jer developeri mogu u vrlo kratkom vremenu i usred razvijanja proizvoda dobiti feedback od svojih korisnika.

U principu, Karla i Ema su osmislile dvije opcije za otvaranje profila na platformi – ovisno o tome pristupate li joj kao korisnik ili kao developer, odnosno firma.

Na primjer, kompanije koje razvijaju ICT proizvod/uslugu mogu na svom profilu objaviti neka dva jednostavna izbora ekrana između kojih se dvoume i pitati korisnike što im se više sviđa.

Zatim, mogu objaviti prototip aplikacije koju razvijaju kako bi ju korisnici mogli isprobati i nakon toga riješiti upitnik o toj aplikaciji.

Karla i Ema dodaju i kako je moguće kreiranje upitnika prema potrebi, tj. ovisno o istraživanju koje kompanija u tom trenutku želi provesti.

Inspiracija je stigla s raznih strana korisničkih iskustava

Karla i Ema došle su na ideju da naprave takvu platformu zbog niza iskustava na koje su nailazile. Kada su počele razmišljati o problemima u ICT industriji, prvo što im je palo na pamet bili su problemi u razumijevanju aplikacija koje imaju stariji korisnici.

Iz toga su zaključile da smo svi ponekad frustrirani nekim aplikacijama jer ne možemo shvatiti zašto imaju toliko suvišnih koraka i zašto su bespotrebno komplicirane.

Uz to su otišle i korak dalje, razmišljajući kako platformu koja u suštini koristi za testiranje, iskoristiti i za općenito bolju usklađenost mogućnosti digitalnih proizvoda i potreba krajnjih korisnika. Stoga, ako razmišljamo o stvaranju pametnog grada u bliskoj budućnosti, dodaje Karla, nužno je imati mogućnost konzultiranja građana o svakoj novoj aplikaciji kako bi ljudi sve te inovacije zaista znali i koristiti. Tako se platforma razvila kao rješenje i ovih problema.

2 3
Foto: netokracija.com

Definisale su sve bitne detalje… od ciljnih skupina do poslovnog modela

Imajući na umu različite vrste problema koje bi mogle rješavati s platformom, Ema i Karla korisnike su podijelile na:

  • Early adopters – one koji žele biti prvi u isprobavanju novih proizvoda i inovacija;
  • Coupon/money driven – korisnike koji su privučeni mogućnošću skupljanja bodova koji se mogu pretvoriti u razne kupone i popuste;
  • Recognition seekers – korisnike koji žele biti prepoznati zbog svog sudjelovanja te sukladno tomu i nagrađeni.

Također, osmišljene su razine na koje korisnici mogu biti podijeljeni, ovisno o aktivnosti na svom profilu i o tome koliko sudjeluju u ocjenjivanju projekata.

Ako bi pokrenule startup oko ovog projekta, Karla i Ema navode kako bi profit ostvarivale od naknade koju bi im plaćale kompanije. Postojala bi 3 „paketa“ za plaćanje korištenja platforme:

Jedan bi bio prema količini projekata koju kompanija objavljuje, drugi bi bio prema broju korisnika kojeg trebaju za provođenje svojih istraživanja/testiranja, a treći „paket“ bio bi hibridni, tj. optimizirala bi se cijena za one developere koji imaju velik broj projekata godišnje te zahtijevaju velik broj korisnika za istraživanja tih projekata.

Htjele smo testirati svoje granice i okušati se u inoviranju…”

Prilika da osmisle ovako rješenje došla je zbog Digitalnog inkubatora koji se u zadnje dvije godine prometnuo kao odlična prilika za sticanje novih iskustava i znanja za djecu i mlade. Karla i Ema u svojoj kategoriji za studente izabrale su dvije kompanije za koje su planirale ponuditi rješenja – to su Ericsson Nikola Tesla i Jamnica.

Za spomenuto projektno rješenje za Ericsson NT u početku im je izazov predstavljalo njihovo neznanje i nerazumijevanje ICT industrije, iskreno priznaju Karla i Ema. Nisu uopće bile sigurne odakle krenuti i s čime raspolažu:

Kasnije u razvoju naše ideje bilo je zahtjevno detaljno razraditi svaku stavku i definirati koliki utjecaj će rješenje zbilja imati. Ipak, uspješno smo se izborile sa svim dosadašnjim izazovima i očekujemo nove.

3 2
Foto: netokracija.com

Više od 2500 prijavljenih učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz cijele Hrvatske u sklopu Digitalnog inkubatora razvijalo je vlastita inovativna rješenja i jačalo svoje kreativne potencijale.

Najvrijednije što je Karla naučila tokom cijelog ovog procesa je razvijanje svojeg znanja na području marketinga i mindseta stvaranja vrijednosti za potrošače:

Osnažila sam svoje vještine rada u timu i naučila kako biti ravnopravan partner te donositi odluke na osnovi zajedničkih spoznaja.

S druge strane, Ema je naučila kako za velike i dobre stvari treba vremena:

Također, vrijedna lekcija bio je rad u timu koji me naučio strpljenju te zajedničkom donošenju odluka. Od svega, mislim da sam najviše naučila kako razmišljati inovativno i samopouzdano iznositi svoje ideje.

Ni otvaranje startupa nije isključeno…

Karla i Ema zasad još razmišljaju kako će nastaviti s razvojem ideje za platformu, ali otvorene su za sve opcije:

– U svakom slučaju, vrlo smo ponosne na sebe i sretne što je naša ideja prepoznata kao vrijedna i smislena. Ni otvaranje startupa nije isključeno te se veselimo novim iskustvima i mogućnostima, a ovu ideju sigurno nećemo samo zaboraviti.

Nagrada im puno znači jer su studentice i pažljive su s financijama, ali također se pokušavaju što više upustiti u nova iskustva pa će dio nagrade sigurno iskoristiti za jedno malo putovanje, navode Karla i Ema:

Potakla nas je i na razmišljanje o tome kako bismo u budućnosti mogle financirati svoj startup, ali za sada smo još u pregovorima oko toga kako dalje.