Dvije knjige koje su prepune vrijednih životnih savjeta

Svakome od nas ponekad treba dobar savjet, ali od koga ćemo ga rado primiti? Koliko često čujemo nešto što je dobro za nas, barem toliko često to ne napravimo jer nekako mislimo da ipak znamo bolje


57e2d5474a50a514ea898579ce203e7c1d22dfe05459754e762d72d1 640 2
LubosHouska (CC0), Pixabay

Iznimno je bitno prihvatiti osobu od koje želimo učiti da bismo na kraju i usvojili to znanje a ne ga samo propustili kroz sebe – to najbolje znaju školarci koji se u kasnijem životu sjećaju pojedinih učitelja koji su ih inspirirali i čijih se riječi i dalje sjećaju. Dvije knjige koje ćemo vam predstaviti tako imaju odličan „pedigre”, a o čemu se radi pročitajte u daljnjem tekstu, prenosi grazia.hr.

Granice – Henry Cloud i John Towsend

Autori ove knjige cijenjeni su psiholozi koji su utjecaj psiholoških granica na život pojedinca proučavali više desetljeća. Knjiga je dobitnica nekoliko nagrada, a govori o svima bitnoj stvari: postavljanju osobnih granica prilikom ophođenja s drugim ljudima, ali i prema sebi. Mnogo se energije izgubi kada uvijek kažemo “da”, a da toga nismo svjesni. No počinjemo osjećati da nas ljudi oko nas iskorištavaju te postajemo nezadovoljni i bezvoljni pa čak i depresivni. Ipak, nisu drugi krivi – oni samo nesvjesno postupaju kako smo im dozvolili (iako ima i onih koji svjesno iskorištavaju „dobrice”, svakako). Stoga je nužno naučiti postavljati granice kako bismo vratili samopoštovanje. To nije jednostavno kako se čini jer su prijelazi iz „da” u „ne” prepuni zamki. Očekivanja drugih, ali i naša vlastita očekivanjastoje nam na putu; što ako se naljuti na mene, ako me više nitko neće voljeti? Također, nešto što ste na određeni način radili odmalena nije lako uvidjeti, a kamoli promijeniti. Izvrsna knjiga „Granice” u tome nam može pomoći jer nudi cjelovit sistem kojim ćemo korak po korak postaviti zdrava ograničenja sebi i drugima te time sačuvati osoban prostor unutar kojeg se možemo nesmetano razvijati. (Verbum, 168 kn)

Mudrost vukova – Elli H. Radinger

Kada govorimo o divljini, nama su Europljanima upravo vukovi simbol za nju. Ali da smo u Africi ili Aziji vjerojatno bismo spominjali lavove ili krokodile, no civilizacija je učinila svoje te se područje onog uistinu divljeg smanjuje. Autorica knjige provela je s vukovima više od 25 godina pomno ih prateći i s njima boraveći u svim fazama života čopora. Iako ih smatramo grabežljivcima vukovi nas, kako pokazuje knjiga, mogu itekako poučiti važnim životnim lekcijama. Granice koje smo gore spomenuli za njih su instinktivno postavljene pa su knjige na neki način komplementarne. Društvena organizacija čopora je fascinantna: način na koji skrbe o porodici, na koji biraju vođu, kako zadržavaju osjećaj za igru tijekom cijeloga života, samo su neke od vrijednih lekcija koje ćete naučiti. Autorica je knjigu napisala kao iskreni memoar te s u njoj nalaze njezini vlastiti osjećaji (kada je prvi put susrela vuka doživjela je gotovo ekstatično iskustvo) kao i detaljno opisano uređenje kojim čopor uspijeva preživjeti u prirodi. Od ostalih tema, knjiga obrađuje važnost zavičaja (mjesta kojem pripadamo), umijeće prevlađivanja međusobnih razlika kako bismo funkcionirali kao tim, a na kraju čak i planiranje uspjeha vučjom metodom. Knjiga nije obimna, ali količina vrijednih informacija unutar nje je neprocjenjiva.

(STUDOMAT.ba)