Duška Regoda za STUDOMAT: Zlatna značka je kruna mog dosadašnjeg truda i rada, ali i motivacija za dalje životne i profesionalne bitke

Dobitnica zlatne značke Univerziteta u Banjoj Luci kao najbolji student Medicinskog fakulteta sa prosječnom ocjenom 9,80.


Duska Regoda 1

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Dr Duška Regoda rođena je 1997. godine u Banjoj Luci, gdje je završila osnovnu i srednju Medicinsku školu, smjer zubno-stomatološki tehničar. Dobitnica je zlatne značke Univerziteta u Banjoj Luci kao najbolji student Medicinskog fakulteta sa prosječnom ocjenom 9,80. Bavila se volonterskim radom, tokom pandemije virusa korona volontirala je u Urgentnom centru UKC-a RS. U akademskoj 2021/2022. bila je lokalni kordinator za medicinsku edukaciju u Komitetu za međunarodnu razmjenu studenata medicine SaMSIC, te je bila stipendista fonda za izuzetno nadarene studente “dr Milan Jelić” koja se dodjeljuje za samo dvanaest najuspješnijih studenata zdravstvenih studija. Trenutno je nezaposlena.

Duška je za STUDOMAT otkrila kako je znala da je ovaj fakultet pravi izbor za nju, govorila je o planovima za budućnost, a uputila je i savjet mladima…

Studirala si na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

Studij medicine sam upisala zbog same širine medicinskih nauka, zbog mogućnosti da se uvijek nešto novo otkriva i istražuje, a i zbog rada sa ljudima što mi pričinjava veliko lično zadovoljstvo.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati ovaj fakultet? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

Medicina zahtijeva veliku posvećenost i odricanje naročito u prve tri godine studija, ali ako ispred sebe imate jasan cilj prepreke se lakše podnose. Moj savjet svim budućim kolegama je da prvo upišu ono što vole, da se trude da steknu što više znanja, ali i dobrih ocjena. Tokom studija bih im preporučila da se okruže kolegama koji ih motivišu da budu svakim danom sve bolji. I na kraju ono što je najvažnije da budu kolegijalni, da se međusobno pomažu i ne obaziru na komentare da se nešto ne može.

Duska Regoda 2

Za svoj prosjek 9.80 nagrađena si zlatnom značkom Univerziteta. Šta ovo priznanje znači za tebe?

S obzirom na to da sam od prve do šeste godine bila student sa najvećim prosjekom ocjena na medicini i među studentima ostalih studijskih programa na našem fakultetu, moram priznati da sam zlatnu značku i očekivala. Ona je svojevrsna kruna mog dosadašnjeg truda i rada, ali i motivacija za dalje životne i profesionalne bitke.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

Fakultetski period je dosta turbulentan, puno učenja, druženja, još se pronalazite u tome koja vam grana medicine najviše odgovara, za šta pokazujete najviše sklonosti. Dok nakon završetka fakulteta manje je tih obaveza, ali se više razmišljanja kako naći zaposlenje s obzirom da konkursi za doktore medicine ne postoje.

Duska Regoda 3

Kakvi su ti planovi u budućnosti?

Želja mi je da radim sa pacijentima, nastavim dalje usavršavanje u oblasti interne medicine, najviše me zanima kardiologija. Te se nadam da ću dobiti priliku da liječim ljude u svom rodnom gradu Banjoj Luci.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Moj prvobitan plan je bio da ostanem u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, te sam se zbog toga najviše trudila da u toku fakulteta steknem što više znanja kako bih dala doprinos u poboljšanju zdravstvenog sistema kod nas. Međutim, ukoliko ne dobijem posao morat ću svoju sreću potražiti izvan granica naše zemlje.

Šta je tebi tokom studentskog života davalo krila? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Najveća krila mi je davala moja porodica, posebno moja mlađa sestra. Oni su me motivisali da moram nastaviti dalje bez obrzira na sve prepreke, kojih je bilo mnogo. Također, velika su mi podrška bili prijatelji, komšije, kolege koji su se iskreno radovali svim mojim uspjesima. Moja motivaciona poruka drugim studentima je da se trude, budu posvećeni, budu prije svega dobri i karakterni mladi ljudi, te da će sve kad tad doći na svoje mjesto. I da vas padovi ne određuju, nego su jednostavno sastavni dio zivota.

Duska Regoda 4

Gdje više voliš učiti? Kod kuće ili u čitaonici? Sama ili sa društvom?

Stil učenja sam mijenjala u zavisnosti od vrste gradiva koju sam trebala savladati. S tim da najviše volim učiti sama, kući, a da obično ponavljam sa kolegama na kafi.

Imaš li svoje posebne metode učenja i spremanja ispita?

Većina kolega na medicini podvlači gradivo, ja sam bila jedna od rijetkih kojoj knjige nisu išarane jer ne podvlačim. Ponekad zaokružim ključne riječi, a ako nešto teže pamtim to zapišem u rokovnik na jednostavniji način. Često sam posezala za dodatnom literaturom kako bih stekla kompletnu sliku o nekom oboljenju.

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Od knjiga su mi omiljene “Lovac u žitu”, “Hiljadu čudesnih sunaca” i “Proleće Ivana Galeba”, a jedan od filmova koji je na mene ostavio najveći utisak je “Blistav um”.