Dr. Mirsad Hadžikadić gost na IUS-u u sklopu ,,Miller Talks” serije predavanja

Fakultet prirodnih i tehničkih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu počeo je seriju naučnih predavanja sa istaknutim svjetskim stručnjacima iz oblasti prirodnih nauka.


mirsad h

Serija predavanja je nazvana ,,Miller Talks“ u čast nedavno preminulog profesora Harija Millera, emeritusa i profesora matematike na IUS-u. Sama predavanja su koncipirana u neposrednom i prijateljskom maniru, kakav je bio i sam profesor Miller i njegova predavanja.

Advertisements

Prvo predavanje u nizu održano je u petak, 18. januara 2019. godine. Gost predavač na IUS-u bio je dr. Mirsad Hadžikadić, Direktor Instituta za kompleksne sisteme, izvršni direktor Inicijative za nauku o podacima na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, Charlotte, i održao predavanje na temu ,,Veliki podaci, umjetna inteligencija, kompleksni sistemi i prilike u Bosni i Hercegovini”.

mirsad h2

Advertisements

Profesor Hadžikadić je govorio o mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije u pogledu zdravstvene zaštite, društva, sigurnosti i ljudskog uma. Pokazao je brojne praktične demonstracije i simulacije nastajućeg ponašanja u složenim sistemima. Zaključio je sa skiciranjem mogućnosti koje tehnologija ima za budućnost Bosne i Hercegovine i mladih kao glavnog pokretača. Profesor je na kraju predavanja zaključio da je glavni faktor uspjeha svake zemlje upravo obrazovanje, ali ne i kupljene diplome.

Nakon završetka predavanja, profesoru je simboličan poklon uručio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ahmet Yildirim.

Predavanja će se održavati svakog mjeseca sa raznim temama i ekspertima iz tih oblasti i biće otvorena za javnost u cilju boljeg upoznavanja sa trenutnim naučnim dostignućima.