Doktorirala s 27 godina i ne želi napustiti državu

Iva Buljubašić doktorirala je s 27 godina, specijalnost joj je gerilski marketing, a iako je žele na njemačkom sveučilištu, njezina je poruka – ostajem u Hrvatskoj.


iva foto
Foto: Mojfaks.com

Uz nobelovce Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičku, Osijek se može pohvaliti i najmlađom doktoricom znanosti u svojoj povijesti.

Do najvišeg stepena akademskog obrazovanja Iva je stigla u najkraćem roku, i to bez samih petica, piše Dnevnik.hr.

– Nikad ne bih rekla da bi ovako završila, apsolutno nikada, zato što sam više bila osoba koja je, iskreno, voljela živjeti i nisam baš bila za knjigu, kaže Iva Buljubašić.

Ipak, postala je najmlađa doktorica znanosti u historiji osječkog Sveučilišta.

– Trenutačno sam zaposlena kao poslijedoktorantica na Odjelu za kulturologiju na Sveučilištu u Osijeku, kaže Iva.

Doktorirala je na temi Potencijali nekonvencionalnog marketinga u institucijama kulture Republike Hrvatske, a asistira u nastavi za marketing i menadžment.

Držala kolegij u Stuttgartu

– Upravo sada imat ćemo jednu suradnju, internacionalnu suradnju s muzejom za koji ćemo upravo mi raditi marketinšku komunikaciju s njima, kaže Filip Živaljić, student kulturnog menadžmenta.

Sudjelovala je na Ekonomskom forumu mladih lidera u Poljskoj, a na Fakultetu Elektroničkih medija u Stuttgartu držala kolegij o gerilskom marketingu.

– Ima taj nekakav zapadnjački stil, rekla bih, nije ukalupljena u nekakve norme i pravila koje još uvijek ima akademska zajednica, kaže Gordana Lesinger, poslijedoktorandica Odjela za kulturulogiju.

Ostaje u Hrvatskoj

Biti mlada doktorica znanosti u Hrvatskoj, kaže, nije lako.

– Naravno da dolazi skepticizam od određenih ljudi, ali, iskreno, ne gledam tu stranu, kaže Iva.

S Umjetničkom akademijom već tri godine radi na organizaciji Osječkih glazbenih srijeda.

– Nama je prije svega velika čast, poglavito meni, surađivati s Ivom, mislim da je to na ponos cijelog Sveučilišta, kaže Davor Bobić, prodekan za umjetnost i znanost.

Projekata će biti još.

– Smatram da gdje god da jeste trenutačno na planeti Zemlji, ako imate svoju viziju, svoj cilj, misiju, da možete uspjeti gdje god hoćete, kaže Iva.

Jer, iako ima otvorenu ponudu njemačkog sveučilišta, Iva ostaje u Osijeku.

(Dnevnik.hr)