Dobro razmislite: U kojim smjerovima se smije kretati plavi automobil?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da za manje od minute date odgovor.


U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?
U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?

Raskrsnica na slici nije opremljena semaforima, a nema ni saobraćajca da reguliše saobraćaj.

Na njoj se nalaze tri automobila, čije kretanje regulišu “obrnuti trougao” i jedan saobraćajni znak obavještenja. Pažljivo pogledajte saobraćajnu situaciju na raskrsnici, pa pokušajte da odgovorite na pitanje:

U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?

    1.  Samo u smjeru B,
    2.  U smjerovima A i C,
    3.  Samo u smjeru A,
    4.  U smjerovima A i B,
    5.  U bilo kojem smjeru.
raskrsnica mozgalica
U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?

Da li ste uspjeli riješiti mozgalicu?

Da li ste uspjeli razotkriti tajnu iza mozgalice koju smo vam predstavili? Mozgalice su fantastičan način za treniranje uma, razvijanje logičkog razmišljanja i unapređenje vještina rješavanja problema. Prije nego što otkrijemo rješenje, želimo vas ohrabriti da još jednom razmotrite izazov i pokušate pronaći odgovor. Razmislite o različitim strategijama i pristupima koji bi mogli biti ključ za rješavanje.

Ako ste već pokušali i mislite da ste pronašli rješenje, ili ako ste jednostavno znatiželjni i želite saznati odgovor, spremite se! Rješenje ovog intrigantnog zadatka možete otkriti u nastavku članka. Bez obzira da li ste mozgalicu riješili sami ili vam je bila potrebna mala pomoć, nadamo se da ste uživali u ovom mentalnom izazovu i da ste spremni za sljedeći!

Rješenje

U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?
U kojim smjerovima smije da se kreće plavi automobil?

Saobraćaj na raskrsnici regulišu saobraćajni znaci “obrnuti trougao”, odnosno – ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza, i znak koji vozače obavještava da iza njega nastupa prestanak puta sa jednosmjernim saobraćajem.

Kako ni jedan od ovih saobraćajnih znakova ne zabranjuje vožnju ni u jednom od smjerova, tačan odgovor je pod brojem 5 – plavi automobil može da se kreće u bilo kojem od tri ponuđena smjera.

Međutim, situacija na slici ostavlja mogućnost i za još jedno tumačenje. Iako na raskrsnici ne postoji nikakva dodatna saobraćajna signalizacija, činjenica da jednosmjerna ulica iz koje automobili izlaze na ulicu sa pravom provenstva ima tri trake, mogla bi da bude uređena tako da automobili prethodno moraju da se prestroje u jednu od tri trake, u zavisnosti od smjera u kome namjeravaju da se kreću. Iako to ovdje nije slučaj, u takvoj situaciji tačan odgovor bi bio pod brojem 3.

Možeš li riješiti i ovu mozgalicu?

Šta je pogrešno na slici: Samo osobe sa visokim IQ mogu riješiti ovu zagonetku za 10 sekundi

Mozgalice su korisne za studente

Mozgalice su igre koje uključuju mentalne izazove i zahtijevaju kreativno razmišljanje, logiku i koncentraciju. Mozgalice su korisne za studente jer pružaju prednosti kao što su poboljšana sposobnost rješavanja problema, povećana koncentracija i pažnja, smanjenje stresa i povećana motivacija za učenje. Rješavanje mozgalica može biti korisno sredstvo za poboljšanje akademskog života studenata.