Djela mlade bh. umjetnice na izložbi u Velikoj Britaniji: “Željela sam doprinijeti nezaboravljanju genocida”

Arhitektica iz BiH izložila je svoje ilustracije na manifestaciji održanoj u Borehamwoodu, povodom Dana državnosti BiH i 30 godina od dolaska prvih bh. logoraša u Ujedinjeno Kraljevstvo.


Snimka zaslona 2022 12 08 212950
Foto: radiosarajevo.ba

Tokom nedavnog okupljanja Bosanaca i Hercegovaca u Hertswood Akademiji u Borehamwoodu, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih logoraša u UK, upriličena je izložba mlade umjetnice iz BiH, Nermine Memić.

Druga generacija bh.građana iz Hertfordshire je tokom prethodnih mjeseci prepoznala njen rad i kreativnost te su odlučili kontaktirati Nerminu u BiH i upitati da li njene radove mogu iskoristiti kao dio programa za obilježavanje 30 godina od dolaska prvih bh. logoraša u UK.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Memić je uradila ilustracije “Opomena”, s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i neprolaznoj boli preživjelih.

– Odavno sam željela da uradim nešto na temu genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Hvala cijenjenoj gospođi Aldijani Paratušić, ispred bh.asocijacije Hertfrodshire, kao i cjelokupnom kolektivu koji su prepoznali moj rad, te organizovali izložbu ukazavši mi čast da budem dio programa povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice dolaska prvih bh. logoraša u Veliku Britaniju. Raduje me činjenica da naša bh.dijaspora aktivno radi na promociji sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježava značajne datume za našu državu i cijeni rad mladih autora. Nadam se da će nas kroz budućnost pratiti još lijepih saradnji, izjavila je Memić.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine. Trenutno je apsolvent na drugom ciklusu studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ilustracija ‘Opomena’

– Slike iz Potočara, hiljade bijelih nišana, uplakane majke, fotografije stradanja ostavili su jak utisak na mene i željela sam doprinijeti nezaboravljanju genocida, zaključila je Memić. Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti poruka je ove mlade umjetnice.

Nermina memic decembar2022 PA3
Foto: radiosarajevo.ba

Prisutni su bili prijatno iznenađeni radovima mlade umjetnice. Imali su priliku pogledati i saznati više o umjetnici i njenim radovima, piše radiosarajevo.ba.