Direktorica škole zaposlila kćer pa tužila profesora koji ju je javno prozvao

Bivša direktorica Ksenija Burić zaposlila je svoju kćer u školi, nakon čega ju je splitski profesor prozvao za nepotizam. Tužila ga je za klevetu pa onda i za povredu ugleda i časti. U zadnjoj tužbi tražila je odštetu od 105.000 kuna. Izgleda da ju neće dobiti.


judge hammer and legislation book

Bivša direktoricaOsnovne škole Plokite u Splitu Ksenija Burić izgubila je u epohalnom sudskom procesu. Podignula je tužbu protiv splitskog profesora historije Ivana Jujnovića nakon što je on prije 11 godina na konferenciji za novinare istaknuo da je u navedenoj školi zaposlila svoju kćer. Za povredu ugleda i časti Burić je od Jujnovića tražila 105 hiljada kuna. Neće ih dobiti, a ako se nepravomoćna presuda održi, čak će mu morati podmiri tridesetak hiljada kuna sudskih troškova, piše slobodnadalmacija.hr

Već izgubila jednu presudu

Tuženik je naveo: Mito, korupcija, nepotizam, voluntarizam ušli su u svaku poru obrazovnog sustava. Najdrastičniji primjer imamo u Splitu u OŠ ‘Plokite’, gdje je direktorica Ksenija Burić mjesecima čuvala radno mjesto za svoju kćer Anu Sarić. Zaposlila ju je dan nakon što je diplomirala u januaru 2001. Radila je 6 mjeseci i nakon toga je stalno na bolovanju, 9 godina.

Burić je Jujnovića već tužila za klevetu, a o čemu je u aprilu 2013. također odlučivao sud i pravomoćno odlučio u korist profesora. U svojoj presudi sutkinja navodi tu činjenicu pa zaključuje da profesor da nije imao namjeru klevetati Burić, već je “govoreći na novinarskoj konferenciji o zapošljavanju Ane Sarić u OŠ ‘Plokite’ očito postupao u svrhu zaštite društvenih interesa”.

Po mišljenju ovog suda, namjera tuženika nije bila vrijeđati i klevetati tužiteljicu, jer je tuženik na toj konferenciji kao eklatantan primjer nepotizma iznio primjer OŠ „Plokite“ u Splitu, u kojoj je tužiteljica kao direktorica te škole zaposlila svoju kćer, navodi sutkinja Dunja Ljubičić u svojoj presudi koju prenosi Slobodna.

‘Nepotizam u najkonkretnijem obliku’

Sutkinja pojašnjava da je nepotizam termin kojim se označava “popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima, dok kriterij stručne ili osobne sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu”.

Doista, zaposliti svoju kćer na mjesto za koje je tek stekla reference, pa makar i putem Školskog odbora, predbacujući upravo Školskom odboru zasluge za izabir svoje kćeri u radni odnos na neodređeno vrijeme, predstavlja nepotizam u najkonkretnijem svom obliku. Sve to kod notorne činjenice da se mladi obrazovani ljudi pripremani za prosvjetna zanimanja, bez obzira na svoje stručno i odgovorno ponašanje, teškom mukom zapošljavaju na radno mjesto za koje su pripremani. Godinama se isti moraju prijavljivati na razne natječaje za zamjene kako bi stjecali iskustvo i kako bi bili u mogućnosti saznati kada će se neko radno mjesto ‘osloboditi’, da bi onda sve svoje snage orijentirali na dokazivanje svojega znanja i svoje stručnosti s ciljem dobivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Sve to Ani Sarić nije trebalo i nije morala proći taj težak i trnovit put, prema motrištu ovog suda, ne iz razloga što se toliko svidjela i nametnula Školskom odboru, već upravo zato što je njezina majka direktorica škole u kojoj je natječaj raspisan, stoji u presudi sutkinje Ljubičić.