Devet navika koje bi vas mogle dovesti u probleme u pojedinim zemljama svijeta

U Španiji, kad nekoga ne poljubite u obraz kad ga prvi put sretnete, to se smatra nepristojnim. Ovo je primjer kulturnog bontona, kodeksa ponašanja koji se mijenja iz jedne zemlje u drugu. Ponegdje se može dogoditi kulturni šok, ali uvijek se možemo prilagoditi manirima koje stanovnici te zemlje slijede kako ne bismo ispali nepristojni.


pencils showing at parts of the world stationery

Donosimo vam neka neočekivana pravila koja se moraju poštivati ​​u različitim dijelovima svijeta, ako želite izbjeći neugodnosti pod svaku cijenu.

Jesti rukama u Čileu

U Čileu je sigurnije da jedete bez da ikada dirate hranu. Čileanci smatraju neukusnim koristiti ruke bilo što, čak i grickalice poput pomfrita. Zato za svaki obrok uvijek imaju spremne nož i viljušku.

2. Početi jesti prije najstarije osobe za stolom u Koreji

Poštovanje starijih vrlo je važno u korejskoj kulturi. Osim što čekate da starija osoba počne jesti, od vas se očekuje da ostanete tamo dok ta osoba ne završi. Takođe, kad vam neko stariji ponudi piće, morate ga prihvatiti podižući čašu objema rukama.

3. Prevrtanje ribe u nekim dijelovima Kine

Vrlo je uobičajeno da Kinezi poslužuju čitavu ribu kao obrok (na tanjiru). Ali imajte na umu da biste je u nekim dijelovima ove zemlje trebali jesti onako kako se služi. Prevrtanje ribe smatra se lošom srećom, a povezano je s okretanjem ribarskog broda.

4. Traženje dodatnog sira za vašu pizzu u Italiji

Italija je poznata po ukusnoj hrani. Pa onda nije ni čudno što se tamo smatra nepristojnim tražiti sve što već ne dolazi uz jelo koje je posluženo. Dakle, ako želite dodati parmezan na svoju pizzu, ali ne želite ispasti nepristojni prema poslužiteljima, radije to učinite kad oni ne gledaju.

5. Ulazak u kuću s cipelama u Japanu

Uobičajeno je ostaviti cipele na ulazu (ili „genkan“, kako se kaže) kuće, okrenute prema vratima, prije nego što uđete. Ova tradicija potječe iz doba Heian i osim što kuću održava čistom od blata – pokrivene slamnate sandale ili klompe, u to vrijeme postoji i pravilo jer su na podovima od pletene slame dozvoljene samo bose noge ili čarape – na kojima Japanci sjede, jedu i spavaju.

6. Pojesti sve što vam je na tanjiru u Kini

U Kini se već dugo smatra nepristojnim čistiti tanjir. To je pokazatelj da vam domaćin nije ponudio dovoljno hrane. Ali ovaj se običaj mijenjao pokretima poput ‘Operation Empty Plate’, čiji je cilj smanjenje rasipanja hrane.

7. Ako u Indiji ne jedete svu hranu na tanjiru

Potpuna suprotnost Kini jeste Indija, gdje ste pristojni onda kada pojedete sve što vam je posluženo. Očekuje se da ćete pojesti sve u znak poštovanja prema hrani, koja se smatra svetom.

8. Klimanje glavom na „uobičajeni“ način u Bugarskoj

Klimanje je malo drugačije u Bugarskoj gdje odmahivanje glavom lijevo i desno zapravo znači “da”, a potresanje gore-dolje znači “ne”. Bolje budite oprezni kada tamo odgovarate neverbalnom komunikacijom. Samo iz sigurnosnih razloga, možda biste se željeli držati riječi “da”, što znači “da” i “ne”, što znači ne.

9. Zapisivanje nečijeg imena crvenom bojom u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji crvena je boja koja znači smrt, pa je obično koriste za obilježavanje nekoga ko je preminuo. Ako ime žive osobe napišete crvenom bojom, vjeruje se da donosi lošu sreću. Zbog toga obavezno sa sobom uvijek nosite olovku sa crnom ili plavom tintom.