Deseta savjeta za uspješan početak radne sedmice

Ako na poslu imate slobodan vikend, ponedjeljak je dan u radnoj sedmici koji većina najviše mrzi. Ipak, postoje načini da ga provedete sretni.


work 1558346203

Jedan od glavnih razloga zbog čega “mrzite” ponedjeljak je nedostatak entuzijazma u kombinaciji sa nedostatkom planiranja, navodi autor i stručnjak Virender Kapur.

Taj osjećaj uzrokovan je gomilom negativnih emocija kao što su letargija, beznađe, depresija koje vas sprečavaju da imati dobar osjećaj na početku sedmice, prenosi nezavisne.com.

Kako se osjećate ponedeljkom ujutro, imaće veliki uticaj na to kako se osjećate ostatak sedmice, do novog vikenda.

Predstavljamo vam 10 načina kako da “prebrodite” krizu radnog ponedjeljka.

1. Otkrijte uzrok zbog kojeg mrzite ponedjeljak: Ako je to privremeni osjećaj, onda ne morate mnogo brinuti o tome. Međutim, ako ste nedjeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedjeljak, postoji razlog za zabrinutost.

Onda vam se vjerovatno ne sviđa posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete sa kolegama. Ako se nabrojano odnosi na vas, vrijeme je da usavršite svoj CV i počnete da tražite nov posao.

2. Planirajte ponedjeljak u petak: Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedeljak ne planira unaprijed. Prije nego što napustite kancelariju i radno mjesto u petak, provjerite da niste zakazali mnogo važnih obaveza za ponedjeljak. Napravite prioritete i raspodijelite ih na prva tri dana u sedmici – ponedeljak, utorak i srijedu.

Pokušajte da vam ponedeljak bude lagan i organizovan na poslu.

3. Gledajte na ponedjeljak drugačije: Pa, to je samo još jedan dan u sedmici, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnoj sedmici gledate sa strahom i anksioznošću.

Gledajte ga kao lijep početak radne sedmice – pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatićete da ponedeljci nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite voljeti svoj posao: Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite da budete sretni u svojoj karijeri, morate da počnete da razmišljate van finansijske naknade za urađeno i da pronađete načine kako da vam posao postane zanimljiv.

Saznajte šta najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se sa kolegama: Da se razumijemo, imati dobre kolege na radnom mjestu je sjajna stvar. Pronađite ljude sa kojima možete otići na pauzu, popiti kafu ili čaj, podijeliti ručak.

Oni nužno ne moraju raditi u vašem sektoru. Takođe, ne zaboravite da se našalite sa svojim kolegama. Dobro dođe, potvrđeno.

6. Zapitajte se: Da li imate alternativu? Šta biste uradili ako ne odete na posao u ponedeljak? Da li biste spavali cijeli dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako ste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete uraditi preskačući posao. Ili ima?

7. Planirajte nešto lijepo svakog ponedjeljka: Ako treba da objavite novu inicijativu ili pozitivnu vijest svom timu, sačuvajte je za ponedeljak.

Cijenite svakog člana vašeg tima, pomozite kolegi ili koleginici u njihovom radu, častite nekoga ručkom… I ne zaboravite osmijeh.

8. Pokažite osjećaj odgovornosti.

9. Razmazite sebe u ponedjeljak: Pošto ste uspješno prebrodili ponedjeljak, ne zaboravite da se nagradite. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma sa prijateljima.

10. Nikada nemojte da se predate uživanju u nedjelju uveče: Većina nedelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego što bi trebalo. Rješenje – skratite nedjeljne večeri i idite ranije na spavanje.

Ako želite da se zabavljate, uradite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao.

(STUDOMAT.ba)