Deset tajni koje većina putnika avionom ne zna, a koje vam mogu letenje učiniti puno ljepšim

Letovi su prvih par puta zabavni. Osjećaš se nekako bitno kad kažeš: sutra imam let. To traje prvih maksimalno pet puta. Nakon toga vidiš da danas avionom lete svi i prestaneš se osjećati posebno, a čekanje, otkazani letovi, mali prostor za noge, loša hrana i djeca koja vrište na višesatnom letu vrlo brzo unište čitavo iskustvo.


aeroplane 1567109205

No, postoje neke tajne i trikovi kojima se možeš poslužiti kako bi sebi putovanje avionom učinio što bezbolnijim i ugodnijim iskustvom, prenosi  idesh.net.

1. Kako uštediti novce prilikom kupnje karte?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prilikom pretraživanja i kupnje karte stavi browser u incognito mode. Na ovaj način web stranice zrakoplovne tvrtke neće moći snimiti tvoju historiju pretraživanja i neće ti pokušati ponuditi karte po skupljim cijenama kako bi se osjećao kao da se cijena leta povećava iz minute u minutu.

Još jedan cool trik koji se koristi na web stranicama je kupovina karata na jeziku odredišne zemlje. To može biti malo teže radi nepoznavanja jezika, ali ne i nemoguće. Iz nekog razloga cijene su nešto više ako koristite verziju web stranice na svom materinjem jeziku.
I još jedno izuzetno važno pravilo koje putnici koji putuju često uvijek slijede je da karte kupuju utorkom nakon 15 sati. Također ih je bolje rezervirati 6 sedmica prije leta. Najprometnije vrijeme je petak navečer i ponedjeljak ujutro, pa se u to vrijeme prodaju najskuplje karte.

2. Kako izabrati najbolje mjesto u avionu?

Iskusni putnici preporučuju rezerviranje sjedala 11 i 12, iz banalnog razloga što je na svijetu puno glupih, ovaj, praznovjernih, ljudi koji izbjegavaju sjediti na sjedalu broj 13. Tako da imate dobru šansu da neće biti nikoga na sjedalu pored vas ili u tom redu.
Ako putujete s drugom osobom, bolje je rezervirati sjedalo uz prozor i uz prolaz. Velika je vjerojatnost da će srednja sjedalica ostati slobodna jer nitko ne voli sjediti u sredini. A ako je avion potpuno pun, možete jednostavno prebaciti mjesta sa svojim susjedom i sjesti s prijateljem ili partnerom. Naravno, ako avionska pravila to dopuštaju.
Prilikom boardinga ne žurite. Bolje je ući u avion na samom kraju ukrcaja. Na ovaj način moći ćete odabrati bilo koje slobodno mjesto koje bi moglo biti malo bolje od onog na vašoj karti.

3. Kako doći do punjača?

Mnogi putnici podijelili su svoje priče o tome kako im je bilo lako pronaći punjač u lost and found odjelu u zračnim lukama. Prema pravilima zračne luke, ako ste nešto izgubili i niste se vratili 90 dana, to može biti dano nekome kome treba.
Ako u zračnoj luci niste uspjeli pronaći utičnicu, možete pokušati napuniti telefon s ogromnog televizora koji se nalazi u gotovo svakoj zračnoj luci. S druge strane televizora možete pronaći USB port i uključiti svoj mobitel. Punjenje će raditi samo ako je televizor uključen. Ovo možete napraviti i u većini hotela ako ste izgubili dio punjača, ali još uvijek imate kabel.

4. Što raditi ako zaglaviš po noći na aerodromu?

Ako želite izbjeći odgođen let, bolje je odabrati najraniji let iz zračne luke. Te informacije možete dobiti od zračne luke ili zrakoplovne tvrtke. Ako presjedate, morate imati na umu da bi trebalo imati dovoljno vremena za prijevoz vaše prtljage iz jednog zrakoplova u drugi. Pokušajte odabrati letove s najmanje sat vremena vremena između vaših veza jer su na taj način šanse da izgubite prtljagu manje.
Ali ako ste ipak propustili let ili morate provesti noć u zračnoj luci iz nekog drugog razloga, postoje posebne usluge koje vam mogu pomoći pronaći najbolje mjesto za spavanje u gotovo svim velikim zračnim lukama na svijetu. Također možete dobiti informacije o lokaciji medicinskih usluga, utičnicama, tuš kabinama i dječjim sobama.
Zadnja opcija, ali ako vam se nigdje ne žuri, možda i najbolja, je tražiti kompenzaciju na koju imate pravo ako vaš let kasni duže od 4 sata.

5. Kako se besplatno spojiti na internet?

U mnogim se zračnim lukama Wi-Fi je besplatan, ali na vrlo pohlepnim mjestima koja vas pokušavaju naplatiti možete pokušati približiti se poslovnom prostoru i pristupiti njihovoj mreži. Na ovoj stranici putnici dijele lozinke sa aerodroma širom svijeta, tako da možete pokušati pronaći pravu.

6. Kako do biznis klase?

Ako se želite upgrejdati na poslovnu klasu kad imate kartu ekonomske klase (a naravno da želite), možete jednostavno pokušati biti ekstra ljubazni prema kabinskom osoblju. Stjuardese se najčešće žale na bezobrazne ili zahtjevne putnike tako da one simpatične i ljubazne uvijek tretiraju malo bolje. Budite ljubazni prema stjuardesama, koristite njihova imena prilikom razgovora i smiješite se. One same kažu da rado premještaju ljude u poslovnu klasu besplatno ako im se određeni putnik svidi i ako imaju slobodno mjesto.

Također, nekada zna upaliti i ako vam je rođendan ili kažete da vi i partnerica putujete na medeni mjesec. Također ako je do vas neki naporni putnik ili beba koja ne može prestati plakati, možete probati igrati i na tu kartu. Nije garancija da će vam uspjeti, ali što imate za izgubiti?

7. Kako izbjeći jetlag?

Kabinsko osoblje preporučuje odabir leta koji stiže na odredište u popodnevnim satima, oko 16:00. Na ovaj način imat ćete dovoljno vremena da dođete do hotela, istuširate se, večerate i odete u krevet.

8. Što raditi prilikom dugačkih presjedanja?

Mnogi aerodromi nude besplatnu opciju razgleda grada ukoliko imate duga presjedanja. Na primjer, ako ste došli u Istanbul s Turkish Airlinesom, možete krenuti u besplatan autobusni obilazak grada. Treba uzeti u obzir jedan uvjet: vrijeme prije vašeg sljedećeg leta trebalo bi biti najmanje 6 sati, ali ne više od 24 sata.

9. Kako dobiti više hrane?

Porcije na avionima su svuda poprilično male. Ako ste nakon prve još uvijek gladni, pokušajte naručiti drugu. Zatražite drugu “cassole”. Ovo je naziv za kutiju vruće hrane (obično izrađena od limene folije). Navodno kada putnik zatraži drugu porciju koristeći ovaj izraz, stjuardesi je jasno da ta osoba puno putuje i zna da na letu uvijek postoje dodatne porcije. Dakle, najvjerojatnije će vam donijeti još jedan.

10. Kako pravilno spakirati stvari?

Stjuardese znaju bolje od ikoga kako najbolje iskoristiti mali prostor u vašem koferu što učinkovitije. Ovo će vam pogotovo dobro doći kada putujete samo s ručnom prtljagom. Jedan od trikova koji će vam pomoći smjestiti što više stvari u kofer je tako da robu zarolate umjesto da slažete jednu majicu na drugu. Na YouTubeu postoje brojni videi koji će vam pokazati trikove.

(STUDOMAT.ba)