Deset najinteligentnijih osoba na svijetu

Inteligencija nije nešto što se može steći preko noći, nego je jednostavno dar prirode. Tako prosječan IQ iznosi u rasponu od 90 do 110. Međutim, deset najinteligentnijih ljudi svijeta mahom imaju duplo veće vrijednosti od prosječnih.


5. Mislav Predavec – 192 IQ

Profesor matematike iz Zagreba. Vlasnik je male firme koja se bavi trgovinom, a osnovao je i ‘General IQ Society’, elitnu organizaciju koja okuplja najinteligentnije ljude svijeta. Obožava rock muziku, naročito Pink Floyd te umjetnost, a tu mu je favorit Leonardo da Vinci.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

4. Evangelos Katsioulis – 198 IQ

Grčki je liječnik, specijaliziran za područje psihijatrije. Ima diplomu u tri područja, filozofiji, psihofarmakologiji te istraživačkom smjeru medicinske tehnologije. U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom i plivanjem, a voli i putovati.

3. Kim Ung Yong – 210 IQ

Južnokorejanac je iznimnih mogućnosti od malih nogu. Progovorio je već sa šest mjeseci, a s tri godine čitao je tekstove na japanskom, engleskom i njemačkom. S četiri godine već je slušao akademska predavanja. Već u dobi od osam godina pozvan je NASA ga je pozvala da studira u SAD-u. Kao tinejdžer počinje i raditi za njih, no naposlijetku se vraća u matičnu zemlju.

2. Christopher Hirata – 225 IQ

U dobi od 13 godina osvaja zlatnu medalju iz fizike na Internacionalnoj olimpijadi, postavši tako najmlađi Amerikanac s tim priznanjem. Već s 22 godine postaje doktor znanosti na Princetonu, a danas radi na projektu NASA-e koji ima za cilj doći do rješenja kako zaposjesti Mars.

1. Terrence Tao – 230 IQ

Matematičar je australsko – američkog porijekla. Već s tri godine rješavao je aritmetičke zadatke, a s devet kreće na fakultet. Postaje doktorom znanosti na Princetonu u dobi od 20 godina. Na Univerzitetu u Los Angelesu (UCLA) postaje profesor s 24 godine, a do tada je imao 230 objavljenih radova.

(STUDOMAT.ba)