Danas se obilježava Svjetski dan poezije

U nastavku pogledajte razgovor sa učenicom Lamijom Redžepagić i studenticom Aminom Jahić.


Snimka zaslona 2022 03 21 202550
Foto: Screenshot YouTube

Danas je Svjetski dan poezije. Prvi put je američka pjesnikinja Tesa Webb pokrenula inicijativu za uspostavljanje praznika još sredinom 20. vijeka. Ona je predložila obilježavanje Međunarodnog dana poezije 15. oktobra, u čast datuma rođenja slavnog pjesnika i filozofa Vergilija. Proslave su bile nezvanične, a datum njihovog održavanja ni na koji način nije fiksiran u kalendaru nezaboravnih dana.

Tek 15. novembra 1999. UNESCO je na 30. konferenciji usvojio rezoluciju o uspostavljanju međunarodnog dana, koji je trebao “udahnuti drugi život” svjetskom pjesničkom pokretu. Prvi put praznik je proslavljen 21. marta 2000. godine u Parizu, gdje se nalazi sjedište UNESCO-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Datum – 21. mart, dan proljetne ravnodnevice na sjevernoj hemisferi, izabran je kao simbol obnove prirode i kreativne prirode ljudski duh. Glavni cilj Međunarodnog dana poezije bio je da se ukaže na veliki značaj koji književnost ima u kulturnom životu modernog društva.

Sve do renesanse, pjesnička forma je bila poštovana u Evropi kao jedan od glavnih uslova ljepote i bila je praktično jedino sredstvo za pretvaranje riječi u umjetnost. U svim vremenima ljudi su voljeli pjesnike i vjerovali im. Uostalom, poeziju stvaraju osjećaji, emocije, mašta pjesnika.

Stari Grci su pod poezijom podrazumijevali ljudski govor, u svim njegovim manifestacijama. To je i proza, i pozorišna recitacija, i nadahnuti govor i filozofski spor i, naravno, poezija. Danas se poezija čini kao nešto lijepo, neobično, a zapravo i jeste. Samo oni koji znaju vidjeti uzvišeno izvan uobičajenog, mogu uroniti u imaginarni svijet, imaju suptilnu mentalnu organizaciju i dubinu osjećaja sposobni su za pisanje poezije, piše Radiotivat.com.

U okviru 18. Dana Mladih Tuzle prošle sedmice premijerno je prikazan kratki igrani film „Homo faber“. O ovom filmu, ali i ljubavi prema poeziji ekipa RTVTK razgovarala je  sa scenaristicama filma, učenicom Lamijom Redžepagić i studenticom Aminom Jahić.

U nastavku pogledajte razgovor.