Danas se obilježava Međunarodni dan mačaka kojim se promoviše udomljavanje

Danas se obilježava Međunarodni dan mačaka, a njime se želi podići svijest javnosti o važnosti brige o ovim životinjama.


The man hugs the cat
Ilustracija: Envato

Međunarodni dan mačaka je 2002. godine uspostavio Međunarodni fond za dobrobit životinja (International Fund for Animal Welfare – IFAW), čije je sjedište u Kanadi. Na ovaj datum se naročito promoviše udomljavanje mačaka. Sjedinjene Američke Države ovaj praznik slave 29. oktobra, Japan 22. februara, a Rusija 1. marta.

Advertisements

IFAW i britanska neprofitna organizacija International Cat Care intenzivno rade na širenju informacija o zdravlju mačaka. Navode kako im je cilj motivirati ljude da se upoznaju s individualnim potrebama mačaka i da adekvatno brinu o njima, prenosi mostarski.ba.

Ovogodišnji moto je “Budi znatiželjan”, a kampanja potiče vlasnike da provode što više vremena sa svojim mačkama i nauče više o njima. Istraživanje organizacija je pokazalo da čak 95 posto vlasnika želi naučiti dodatne savjete o obučavanju ljubimaca.

Interakcija s mačkama može poboljšati zdravlje čovjeka i umanjiti reakcije organizma na stres. Naprimjer, prisustvo mačaka može smanjiti povišen krvni pritisak. One također poboljšavaju mentalno zdravlje tako što pružaju emocionalnu podršku i “tjeraju” osjećaje depresije, tjeskobe i usamljenosti.