Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava


dan knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer je toga dana 1616.godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare, te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

dan_knjigeUN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje, te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

– Knjige su naše saveznice u širenju prosvjete, nauke, kulture i informisanja širom svijeta, stoji u pismu Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO-a, predsjedniku UIK BiH Ibrahimu Spahiću, a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, predsjednik UIK BiH Ibrahim Spahić, naglasio je da već 17 godina sarajevski Sajam knjiga obilježava ovaj važan dan te da je u godinama društvene i ekonomske krize posebno važno stvoriti ambijent za čitatelje, pisce i izdavače. Ovim povodom Ibrahim Spahić je primio i poruku Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO-a: „BIH je zemlja raznolikosti a izdavači i autori zajedno s knjižarima i bibliotekarima, obrazovnim institucijama, svojim knjigama… sudjeluju u afirmaciji autorskih prava. Svjetski dan knjige i autorskih prava u BiH trebao bi biti poticaj za nove javne politike u našoj zemlji te za podršku izdavačkoj industriji u koju se mora ulagati i putem državnih fondova ali i uvođenjem nove ekonomske politike na osiromašenom i fragmentiranom tržištu izloženom poslovnom praksom produženih tiraža.”

– Tradicionalne knjige su još uvijek moćna tehnologija: sigurne, prijenosne i pobjeđuju vrijeme. Svi oblici knjiga daju vrijedan doprinos obrazovanju i širenju kulture i informiranja. Raznolikost knjiga i urednički sadržaj izvor je bogatstva koji moramo podržati putem odgovarajućih javnih politika i zaštiti od uniformnosti. Bibliotekarstvo je naše zajedničko bogatstvo, knjige su mnogo više od fizičkog predmeta, one su za nas naš najljepši izum za razmjenu ideja koje su iznad granica prostora i vremena, napisano je u prigodnom pismu Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO-a, predsjedniku UIK BiH Ibrahimu Spahiću te organizatorima i gostima 25. sajma knjiga u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)