Da nije smiješno, bilo bi tužno: Ove stvari su normalne samo kada ste student

Ove stvari su normalne samo dok ste student. Da li se u njima pronalazite?


ucenje

Studentski život je nešto posebno. Jednostavno, ako niste student, nećete razumjeti. I teško je za povjerovati da je u pitanju nešto toliko drugačije, ali vjerovatno ste i sami primijetili da ste počeli shvatati studentski život tek nakon prve godine – nakon što vas slome prvi ispitni rokovi.

Jako puno se govori o studentskom životu i postoje neke karakteristike koje vežemo uz studente. Na primjer, znate da ćete studenta usred rokova prepoznati po ogromnim podočnjacima te kafom i skriptama u rukama. Iako su u pitanju možda glupasti stereotipi koji se provlače po filmovima, istina nije puno dalja od toga.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S druge strane, postoji milion stereotipa koji su apsolutno pogrešni. Pogotovo kada su u pitanju američki filmovi, u kojima su bratstva i sestrinstva vrhunac društvenog života. Toga kod nas nema, kao što nema ni ludih partija u ogromnim kućama. Ali daleko od toga da studentski društveni život ne gori, jer gori.

Studentski život općenito gori – i nekada je to dobro, nekada i ne baš. U svakom slučaju, koliko god mislili da ste spremni za biti student, vjerojatno niste. Jednostavno, čim dobijete indeks, očito se nešto preokrene i životne vrijednosti se pomaknu. Želite neke primjere? Naravno da želite, a mi ih imamo, piše Srednja.hr.

Besparica

Opće je poznato da studenti često nisu u najboljoj financijskoj situaciji. Nekako se to i očekuje od ljudi koji ne žive kod kuće, a ni ne rade. Ali, ono dok jednom ne postanete student, teško da ćete moći shvatiti o kakvoj je besparici riječ. Nije samo u pitanju to da vi nemate novaca, veći je problem vaše upravljanje tim novcima.

Prvih sedam dana otkako dobijete marke se živi kao da ste milijarder, pa onda ostatak mjeseca krepavate. I možda biste i mogli pitati roditelje za koju marku više, ali ako ste student, velike su šanse da sebi to nećete dopustiti. Jednostavno, znate da ste pogriješili i ne želite roditelje stavljati u nezgodnu situaciju. I onda tako živite bez novca. Može se…

Prijatelji su porodica

Između ostalog, može se i zato što imate prijatelje s kojima ste dovoljno bliski da možete kod njih zatražiti pomoć. Nije u pitanju to da vas oni sponzorišu, već ako vam nekad zatreba koja marka – znate da možete nekoga pitati. Možda vam je u srednjoj bilo neprijatno da se tako postavljate prema prijateljima, ali jednom kad odete na fakultet, prijatelji postaju porodica.

Zaista, postoji ono jedno prijelazno razdoblje u životu, kada više niste toliko vezani za porodicu, a niste još ni započeli novu porodicu – i samo živite u nekakvom limbu, okruženi prijateljima, za koje biste vjerovatno napravili sve. Nažalost, velike su šanse da nećete zauvijek biti toliko bliski s tim ljudima, pa zato uživajte dok možete.

Spavanje je opcionalno

Sigurno, niste ni u srednjoj nešto pretjerano spavali, ali studentski život je nova razina. Pogotovo prve tri godine – drži vas neki čudan adrenalin koji vam omogućava da zaista sedmicama živite na pet sati sna. Dodatno vas potpaljuje i činjenica da među studentima postoji nekakvo prešutno takmičenje “ko je manje sati spavao”.

Ukratko, nije ništa pozitivno, na trenutke se čini da se takmičite u tome ko sebi može više uništiti život. Ko je u kraće vrijeme uspio spremiti ispit, ko ima više ispita za jesen, ko manje spava, ko manje jede i slične stvari… Pa onda i nije toliko kritično to što spavate toliko da vam dani zaista traju zauvijek.