Studentske dileme: Da li su teži usmeni ili pismeni ispiti

Usmeno ili pismeno...


man teacher wearing glasses checking class register looking camera frowningly displeased sitting school desk front blackboard classroom
Foto: STUDOMAT / Freepik

Kada govorimo o ispitu, obično se misli na pisani ispit. Međutim, postoje i usmeni ispiti, koji se često koriste u obrazovnom sistemu. Mnogi studenti imaju pitanje – da li su teži usmeni ili pismeni ispiti?

Pismeni ispiti

Pismeni ispiti su obično najčešći oblik provjere znanja u obrazovnom sistemu. Pismeni ispiti se sastoje od niza pitanja koja student mora riješiti u određenom vremenskom roku. Pismeni ispiti mogu biti zatvorenog ili otvorenog tipa. U zatvorenom ispitu, student mora odgovoriti na pitanja koja su već postavljena, dok u otvorenom ispitu student može izabrati pitanja koja će odgovoriti.

Prednost pismenog ispita je u tome što student ima dovoljno vremena da razmisli o pitanjima i da pripremi svoje odgovore. Studenti mogu također koristiti knjige, bilješke ili druge materijale koji im mogu pomoći da odgovore na pitanja. Međutim, pismeni ispiti zahtijevaju od studenta da imaju dobro razvijene vještine pisanja, kao i sposobnost da organizuju i prezentiraju svoje ideje u pisanoj formi. Pismeni ispiti također zahtijevaju da studenti budu precizni i koncizni u svojim odgovorima.

students empty auditorium
Foto: STUDOMAT / Freepik