Da li su energetski napici efikasni kao pomoć kod učenja?

Da li vi koristite energetska pića prilikom učenja?


red bull

Obzirom na to da energetska pića djeluju na obnovu mišićne snage, daju dodatnu energiju, povećavaju koncentraciju, pomažu ostati budnim, kao takvi su preporučljivi i kao pomoć u procesu učenja, piše body.ba.

Ako ste se našli u situaciji da vas čekaju rokovi na fakultetu, a pri tom ste u stici s vremenom, imate problem ostati budim ili ste pak umorni i potrebna vam je dodatna stimulacija, onda su enegretski napici idealno rješenje za vas. Evo zašto su ovi napici dobrodošla pomoć kod učenja:

1. Kofein poboljšava kognitivne učinke i samim tim pomaže kod učenja

Prema Cecile A. Marzinski sa Univerziteta Sjeverni Kentaki, kofein pozitivno utiče u pogledu mnogih aspekata kognitivnih učinaka. Možemo se bolje koncentrirati, naša memorija se poboljšava, skraćuje se vrijeme reakcije, postajemo spremniji, a naša psihomotorna brzina, također, postaje naprednija.

2. Energetska pića poboljšavaju sposobnost za koncentraciju

Ovu konstataciju su pokazale i potvrdile mnoge studije. Energetska pića zaista unaprjeđuju neke funkcije kao što su bolje pamćenje, bolje fokusiranje i brzina reakcije kao i to da smanjuju mentalni zamor.

redbull

3. Kofein poboljšava fizičke i mentalne performanse

Zahvaljujući kofeinu i taurinu koje sadrže, energetska pića vam pružaju osjećaj energičnosti, jačine i svježine.

4. Kofein poboljšava memoriju

Studija iz 2001. godine pokazala je da konzumacija energetskih pića poboljšava memoriju. Prema studiji iz 2009. koja je sprovedena među biciklistima, energetska pića su se pokazala kao faktor koji je povećavao izdržljivost kod takmičara.

Uprkos svim benefitima uvijek obratite pažnju da energetska pića konzumirate u predloženim i umjerenim količinama, a nakon iscrpljujućeg perioda nemojte zaboraviti da se dobro i kvalitetno odmorite!