Da li studenti mogu priuštiti ovaj luksuz: Pola kilograma kafe košta skoro 10 KM

Omiljeni studentski napitak dostigao cijenu od skoro 10 KM.


studentica kafa 1

Ispijanje kafe u BiH dio je svakodnevnog rituala kojim se počinje dan, obavezno je na pauzi na poslu, pri druženju s prijateljima, ali i jednostavnom odmoru i opuštanju. Stoga ne čudi podatak da je za 11 mjeseci prošle godine u našu zemlju uvezeno 18.000 tona kafe u vrijednosti od 130,9 miliona KM.

Studentima je dan nezamisliv bez kafe, naročito u ispitnom roku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Netipične gramaže

Ipak, uprkos tome što su građani naše zemlje velike kafopije, ovaj topli napitak za mnoge (uključujući i studente) postaje luksuz i jedna od prvih stavki kojih se odriču u prinudi da “stegnu kaiš“. Cijena kafe na policama trgovina dostigla je nezapamćene cifre i konstantno je rasla u toku 2022. godine.

Za 200 grama kafe potrebno je izdvojiti i do 4 marke, što je skoro dvostruko skuplje u odnosu na raniji period, kada se 200 grama moglo kupiti za 2,20 KM, prenosi Avaz.

Umjesto nekadašnjih 6 KM za 500 grama kafe, sada je potrebno izdvojiti skoro 10 maraka. Odnosno, cijena varira i kreće se od 8,50 do 9,20 KM.

Primijetili smo da je u trgovinama zastupljen i trik kojim se uvode „netipične“ gramaže s naizgled pristupačnijim cijenama. Pa tako možemo naći pakovanje kafe od 380 grama koje košta 7,10 KM.

Prave uštede

Osim toga, kafa je skuplja i u kafićima, zbog čega se ugostitelji žale na smanjen obim posla. Kako su obrazložili, vidno je manje gostiju, a oni su bili prisiljeni podići cijene usljed poskupljenja ne samo kafe već i režijskih troškova, ali i ostalih namirnica, poput mlijeka.

Vlasnici lokalnih kafića čiji je profit zavisio od broja prodatih kafa u toku dana razmišljaju o stavljanju ključa u bravu. Građane, kažu, razumiju jer su i sami pogođeni rastom cijena i moraju praviti uštede.

97 miliona KMplaćeno je za uvoz 22 hiljade tone kafe u 2021. godini. 130,9 miliona KM plaćeno je za uvoz 18.000 tona kafe u prvih 11 mjeseci 2022. godine.