Da li ste znali: Ovo je razlog zbog kojeg kišemo tri puta zaredom

Ne kiše se jedino kad spavamo, a kod alergijskog kihanja često je kihanje u nizu!


sneezing 1589215014

Nazdravlje! Usred sezone alergije na ambroziju svakodnevno oko sebe čujemo kihanje ili pak kišemo sami – podaci otkrivaju kako je danas svaki sedmi čovjek alergičan na pelud, bilo u snažnijem ili jačem obliku. No, ono što je zanimljivo je činjenica kako se rijetko kihne samo jednom, već je ono obično serijski – po tri puta. Zašto je to tako i zbog čega uopće kišemo objašnjavaju znanstvenici, piše 24sata.

Neko kiše više, a neko manje.

Ponajprije, treba istaknuti kako su okidači kihanja brojni, od prašine i bolesti, alergije, izlaganja sunčevoj svjetlosti sve do emocionalnih reakcija, a pravi krivac za kihanje je membrana sluznice unutar nosa i grla, jer ona kontrolira refleks kihanja, pa su tako neki ljudi skloniji kihanju, a drugi manje. Kihanje se u medicinskom rječniku još naziva i sternutacija, a kad nešto nadraži naš nos, živci koji su ondje smješteni šalju signal mozgu koji pak stvara niz promjena u trbuhu, prsima, očima, obrvama. Svi se ovi dijelovi tijela pomiču kada kihnemo. Dok spavamo, ovi su živci opušteni i zato ne kišemo u snu.

Zašto se kiše tri puta u nizu?

Kad se javi refleks kihanja, prsni mišići pritišću pluća, što šalje jak mlaz zraka prema gore. Grlo se čvrsto zatvori, zbog čega sav zrak snažno udara na nos i ubrzava do 160 kilometara na sat. Taj je zrak obogaćen s od 2000 do 5000 bakterija u prosjeku. No, zašto se kiše 3 puta zaredom? Iako je samo jedno kihanje ponekad dovoljno da se organizam “očisti” od onog što ga je iritiralo, trostruko kihanje se događa kad je “iritant” došao dublje u organizam. Prvo kihanje tako razbija iritant, drugo ga tjera do nosa, a treće izbacuje van, piše Business Insider. Pogledajte kako kihanje izgleda u slow motionu: