Da li ste znali: Kako je nastala Rubikova kocka?

Od osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, Rubikova kocka zaokupljala je misli mnogih ljudi. Ali kako je nastala jedna od najpoznatijih svjetskih zagonetki? Sve je započelo u prekrasnoj Budimpešti, u mislima Ernea Rubika.


5d 20100218 7435 raw

Od osamdesetih godina dvadesetog vijeka Rubikova kocka je zaokupljivala umove mnogih ljudi. Ali kako je nastala jedna od svjetskih najpoznatijih slagalica? Sve je počelo u prelijepoj Budimpešti, u umu Ernea Rubika (Erno Rubik), prenosi Nacionalna geografija.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Erne Rubik je predavao dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Budimpešti. Tražio je način da demonstrira 3D pokret svojim učenicima. Jednog dana je uhvatio sebe kako već dugo gleda u Dunav. Gledao je kako se voda kretala oko šljunka. Ovo mu je poslužilo kao inspiracija za pokretljiv mehanizam kocke. Činjenica da dijelove kocke možete pokretati bez razdvajanja je magična.

Ekspeimentisao sam u stanu moje majke. Koristio sam drvo, gumene trake i spajalice za izradu prototipa. Trebala mi je neka vrsta kodiranja da bih učinio rotaciju kocke smislenom. Upotrijebio sam najjednostavnije rješenje – osnovne boje. Postavljanjem naljepnica na završenu kocku osjetio sam se emotivno. Znao sam da je revolucionarno. U trenutku kada sam počeo da uvijam strane, znao sam da je to prava slagalica. Ali ono što nisam znao je bilo je da li može da se riješi. Trebalo mi je nekoliko sedmica. Kocka ima 43 triliona kombinacija, rekao je Erne Rubik.

Jednom kada je sklopio kocku, znao je da može da je proda. Trebale su mu tri godine da proizvod plasira na tržište. Postala je najprodavanija igračka svih vremena, a prošle godine je Seung Beom Čo (Seung-beom Oh) složio Rubikovu kocku za manje od pet sekundi i tako postavio novi svjetski rekord.