Da li se sjećate laži o ovim stvarima koje su vam roditelji govorili, a vi ste im naravno vjerovali

Svi oni savjeti i upozorenja, kao na primjer da ne smijete gledati preblizu televiziju jer ćete pokvariti vid ili klasično zabranjivanje slatkiša prije ručka, jer onda nećete moći jesti glavno jelo. Sve su to veće ili manje, namjerne ili nenamjerne laži bez kojih odrastanje ne bi bilo odrastanje.


childhood 1558351678

Crvene uši znače da lažete

Advertisements

Nema veze s laži. Uši se crvene zbog temperature tijela pa ukoliko su crvene, to jedino znači da vam je tijelo prevruće. Isto kao što vam ne raste nos kada lažete, prenosi mreza-mira.net.

Ako sjedite preblizu televizora, kvarite oči

Istraživanja su pokazala kako gledanje u televizor ili ekran računala ne znači da kvarite oči. Razlozi su vjerojatno nešto drugačije prirode.

Stajanje ispred mikrovalne pećnice koja radi je štetno

Današnje mikrovalne su vrlo sigurne i nisu štetne, naravno dok god su ispravne.

Ako igrate igrice predugo, pokvarit ćete televizor

Ovo su nam govorili kako bismo se što prije maknuli od TV-a, ali nije istinito. Baš kao i svaki uređaj, tako i televizor ima rok trajanja, a to ne ovisi o vremenu provedenom ispred njega.

Dobit ćete artritis, ako pucketate rukama

Ne postoji veza između rastezanje ruku i pucketanja u kostima i artritisa. Kada radimo ovo s rukama, ne pucketaju naše kosti, već mjehurići ispunjeni zrakom između njih.

Ako se češće šišate, kosa će vam rasti brže

Advertisements

U ovo smo stvarno vjerovale i nadale se da je tako. Ipak, rast kose ne ovisi o tome koliko se često šišate, već ovisi o hormonima, godinama života i čak o tome koje je doba godine.

Dobit ćete prištiće od previše čokolade

Oh ti mitovi vezani uz slatkiše su nam najdraži.  Akne i prištići su problem koji nastaju na vašoj koži iz raznih razloga, a jedenje čokolade nije jedno od njih.

Kada progutate žvakaću gumu, ona u vašem trbuhu ostaje sedam godina

Bez brige, nije istina. Baš kao i sva ostala hrana i žvakaća guma će se jednako probaviti. Trebat će joj koji dan više, ali izaći će iz vašeg tijela.

Od žabe krastače ćete dobiti bradavice na rukama

Bradavice se pojavljuju iz sasvim drugog razloga. Kada vam padne imunitet ili ako imate humani papiloma virus (HPV).

Ako radite grimase, lice će vam ostati takvo zauvijek

Naravno da ovo nije istina. Grimase su ružne i nisu baš najbolja slika koju želite vidjeti na djetetu, ali lice sigurno neće ostati u obliku grimase koju ste radili sa svojih sedam godina.

(STUDOMAT.ba)