Da li leptiri zaista žive samo jedan dan?

Svi znamo da leptiri žive veoma kratko, a najčešće se govori da je njihov životni vijek “dugačak” samo jedan dan. Pročitajte da li je to istina?


butterfly 1587725426

Neki stručnjaci i poznavaoci životnog ciklusa leptira kažu da je istina da oni žive samo jedan dan, ali i da postoje vrste leptira koje mogu da žive i duže od toga, piše edukacija.rs.

Leptiri su nekima najljepše životinje, a poznati su po svojim šarama i magičnom letu, ali i po tome što su veoma nježni i krhki.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Od čega zavisi koliko će leptir da živi?

S obzirom na to da ne žive svi leptiri samo jedan dan – postoje neki uslovi od kojih zavisi koliko će živjeti.

buterfly 1587724516

Jedan od najvažnijih faktora jeste veličina i vrsta leptira, ali i gdje žive, u koje doba godine postaju odrasle jedinke i slično.

Dužina leptirovog života je srazmjerna njegovoj veličini – što je veći leptir (odnosno vrsta leptira) to su veće šanse da će živjeti duže (od jednog dana).

Još jedan od veoma važnih faktora koji određuju dužinu leptirovog života jeste i klima – koja u velikoj mjeri utiče na njihov život, s obzirom na to da su leptiri hladnokrvne životinje.

butterfly 1587725058

Neke vrste leptira žive samo jedan ili dva dana, dok na primjer postoji i vrsta leptira, koja nosi naziv leptir monarh – čiji predstavnici mogu da žive i do 12 mjeseci, odnosno godinu dana. Međutim, prosječan životni vijek leptira je dvije nedjelje.

Sve u svemu, na nama je da uživamo u njihovoj ljepoti i pazimo na naš eko sistem.