Ćorić: Studenti su tokom pandemije razvili bolje prehrambene navike

U sklopu teme o prehrani poslušajte predavanja: „Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima i kako odabrati zdrav proizvod“.


coric

Tokom pandemije COVID-19 mladi su ljudi razvili bolje prehrambene navike pa češće sami pripremaju hranu, a manje koriste ‘brzu hranu’ jer im je manje dostupna, rekla je nutricionistica Nevena Ćorić koja savjetuje mladima da u ovom trenutku ne zanemaruju tjelesnu aktivnost, piše Fena.

– Pandemija COVID-19 i prijelaz obrazovanja na mrežno podučavanje zasigurno su pridonijeli promjeni prehrane mladih i djece. Studenti, naime, više vremena provode kod kuće, manje se žure, a time i manje pod stresom, pa imaju više vremena i volje za pripremu hrane, kazala je Ćorić.

Uz to, dodala je, manje su izloženi lancima brze hrane, brze hrane, pekarnicama i slično.

– Zbog nove situacije povezane s COVID-19, skloniji su i nošenju obroka od kuće, ali i konzumaciji voća i povrća, prvenstveno radi zaštite zdravlja i poboljšanja imuniteta. Stoga možemo reći da se, općenito, prehrana tokom pandemije koronavirusa malo poboljšala u odnosu na prethodne godine.

Kako je samo adolescencija izazovno razdoblje u kojem mladi prolaze kroz fizičke, mentalne i socijalne promjene koje moraju prevladati, nutricionistica savjetuje da koriste ovo toplije vrijeme i što više ostanu na otvorenom kako bi poboljšali kvalitetu svog fizičkog i mentalnog zdravlja .

– Mladima savjetujem da vrijeme iskoriste za boravak u prirodi jer to ne samo da blagotvorno utječe na stres i njihovo mentalno zdravlje, već pridonosi povećanoj tjelesnoj aktivnosti. Stoga su planinarenje, biciklizam, trčanje, aktivnosti koje se mogu izvoditi na otvorenom, a ujedno su i najbolji izbor aktivnosti tokom pandemije koronavirusa, rekla je Ćorić.

Također je u sklopu “Tjedna zdravlja” u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru održala predavanje na temu „Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima i kako odabrati zdrav proizvod“.

Sedmica zdravlja: Studenti Mostarcima mjerili tlak i šećer

Kako je rekla, cilj predavanja je da mladi nauče razumjeti ove prehrambene deklaracije i kako odabrati proizvod koji je dobar za njih. Marketing, napominje, za nas često predstavlja jedno, a zapravo je sastav proizvoda nešto sasvim drugo.

Predavanje možete pogledati u video prilogu.