Coca-Colina podrška mladima nastavlja se u Banjoj Luci

Realizacija programa “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini” se nastavlja u Banjoj Luci. Kroz četverodnevni program obuke u naredne dvije sedmice proći će ukupno 100 mladih iz banjalučke regije. Polaznici će, putem predavanja i interaktivnih radionica, imati priliku da steknu i usavrše lične i poslovne vještine, koje će im pomoći pri zapošljavanju.


Coca Colina podrška mladima u Banjoj Luci

Strateška opredijeljenost Coca-Cole ka jačanju mladih te izrazito visoka stopa nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini rezultirali su pokretanjem projekta “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini”, čiji je cilj dati doprinos rješavanju jednog od najznačajnijih pitanja bh. društva.

Ovaj jedinstveni projekt osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini namijenjen je nezaposlenim mladim ljudima starosne dobi od 18 do 30 godina, koji su završili školovanje i nezaposleni su. Pod motom „Nauči više, primijeni znanje i kreni dalje“ stotinu polaznika iz sarajevske regije već je u prve dvije sedmice septembra uspješno završilo program četverodnevne obuke, u kojem su kroz predavanja i interaktivne radionice usavršavali postojeće i stjecali nove vještine, lične i poslovne. Nakon Sarajeva priliku da uče o samorazvoju, samoprocjeni, komunikaciji, organizaciji vremena, prodajnim vještinama, pregovaranju, upravljanju i realizaciji projekata, strateškom i poslovnom planiranju te finansijskoj pismenosti od danas imaju i mladi u Banjoj Luci.

Prvoj grupi polaznika u Banjoj Luci obratio se Saša Kukolj, rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H za prodajnu regiju Banja Luka, i tom prilikom istakao: „Ovaj program je osmišljen da prepoznaje, razvija, osnažuje i motiviše na uspjeh mlade čineći ih konkurentnijim na tržištu rada. Samim tim što ste danas ovdje, vi ste već napravili korak ka tom cilju. Zaista mi je drago što danas vidim ovoliko mladih, zainteresovanih i znanja željnih ljudi koji će iskoristiti priliku da usavršavaju svoje lične i poslovne vještine. Učešćem u programu pokazujete kako ste svjesni da je znanje ključ uspjeha te da ste spremni uhvatiti se u koštac sa izazovima tržišta i modernog načina poslovanja.”

Uz certificirane predavače, u realizaciji radionica učestvuju i Coca-Colini zaposlenici u ulozi mentora.

Pod sloganom „Nauči, primijeni, kreni“ program Coca-Coline podrške mladima realizuje se u četiri grupe po 50 učesnika u dva grada, Sarajevu i Banjoj Luci, tokom četiri sedmice. Cilj predavanja i radionica, koje vode certificirani treneri, jeste polaznicima pružiti priliku da nauče i steknu vještine koje se stječu praktičnim radom. Polaznici, između ostalog, imaju priliku naučiti kako da se istaknu na tržištu rada i time stvore sebi priliku za zaposlenje, a potom i dalji razvoj karijere.

Pokrovitelji i partneri projekta su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih YEP, Grad Banja Luka, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Preduzetnički centar Networks, Socijalno-edukativni centar SEC, Kali Sara – Romski informativni centar, Udruženje „Down SY i mi“, Udruženje „Život sa Down sindromom“, Životni atelje, HR Prosolutions, Munja – inkubator društvenih inovacija, BHRT, Dnevni avaz, Euroblic, Nezavisne novine, Metromedia, portali avaz.ba, hocu.ba, Mondo i banjaluka.com te agencija PRIME Communications. Prijatelji projekta su: Studomat, banjalukalive.com,  općine Ilijaš, Ilidža i Vogošća, Institut za razvoj mladih KULT, Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, Ekonomski fakultet Banja Luka, Inovacioni centar Banja Luka, EESTEC Sarajevo – Udruženje studenata elektrotehnike Evrope i AIESEC Banja Luka.

(STUDOMAT.ba)