CNA: Prijavite se na trening iz izgradnje mira za studente i studentice iz Bosne i Hercegovine

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd poziva vas da se prijavite na trening iz izgradnje mira za studentice/e iz Bosne i Hercegovine od 22.07. do 28. 07. 2021., na Vlašiću, BiH.


20191025 TMR CNA 6974 scaled 1 2048x1366 1
Foto: nenasilje.org

Ako si studentica ili student, živiš u Bosni i Hercegovini, kritična/an si prema društvu i načinu na koji utiče na tvoj život i budućnost. Pandemija ti je pomrsila planove i pokazala sve slabe točke sustava u kojem živiš, osjetiš da prošlost još uvijek debelo utječe na tvoj život i čini ti se da se nalaziš u začaranom krugu kojim upravljaju drugi, CNA te poziva da ovaj poziv pročitaš do kraja i razmisliš da sudjeluješ.

Kako izgleda trening iz izgradnje mira za studentice/e?

Na treningu se aktivno bavi složenim temama i stoga očekuje se intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobna kritiku, ali i spremnost na samokritiku, dijalog s neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan sedmodnevni program koji zahtijeva visok stupanj motivacije i spremnost da se aktivno sudjeluje u procesu rada.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Trening nije koncipiran kroz klasična predavanja i slušanje samo jednog predavača ili predavačice. Na ovoj vrsti treninga se uči kroz razmjenu i komunikaciju, ne postoje točni i netočni odgovori ali se zahtjeva visoka razina aktivnosti, komunikacije i razmjene te spremnost na slušanje i razgovaranje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente/ce iz BiH koji studiraju van BiH te one koji su tek ove godine upisali fakultet) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog društva, međusobno razmjene mišljenja i naprave vlastitu refleksiju.

Na treningu ćete se baviti temama kao što su:

 • suočavanje sa prošlošću,
 • međuetničko nasilje,
 • izgradnja mira,
 • pomirenje,
 • nacionalni identiteti,
 • nenasilni aktivizam,
 • razumijevanje sukoba
 • nenasilna transformacija sukoba

Trenerski tim je sastavljen od četiri trenerice i trenera koji se bave mirovnim aktivizmom, i zaduženi/e su za pripremu i vođenje radionica.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete svih sedam dana intenzivnog i zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta.

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procijenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.

Rok za popunjavanje upitnika kojim se prijavljujete na ovaj trening je 11.7.2021 u 23:59h.

Podsjećamo da ovaj trening izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i na njemu nije lako učestvovati, te je neophodna visoka motivacija učesnika/ca za rad i ona je važan kriterijum pri odabiru prijava.

Zbog pandemije i posebnih uvjeta u kojima svi funkcioniramo trenerski tim ostavlja mogućnost naknadnih promjena planova za trening ali i otkazivanja treninga u slučaju nepovoljnih epidemioloških uvjeta.

U slučaju pozitivnog odgovora na vašu aplikaciju trebali biste da preuzmete odgovornost da najmanje 7 dana prije treninga izbjegavate javna okupljanja i smanjite socijalni kontakt sa drugim ljudima te da takvom pripremom maksimalno se snizi rizik od dovođenja u neugodnu situaciju da tokom treninga se pojavi problem s zarazom.

Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, rodna, etnička, dobna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i sadržajno te kvalitetno odgovorite na sva pitanja.

Tehničke i logističke informacije

Trening će biti održan u na planini Vlašić gdje će za sve učesnike/ce biti osiguran smještaj u jednokrevetnim sobama, s osiguranim doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno. Trening će se održati uz poštovanje epidemioloških pravila koji se tiču distance i broja okupljenih ljudi.

Troškove smještaja, hrane, cjelokupnog puta i potrebnih materijala za rad i samozaštitu pokriva organizator. Dodatne logističke informacije proslijedit ćemo vam nakon odabira prijava.

22. juli/srpanj je dan za dolazak na Vlašić. a 28. juli/srpanj je dan za odlazak.

Radna satnica

 • 9:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)
 • 13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor
 • 16:30 – 20:00 Poslijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite sudjelovati u ovom programu, popunite online upitnik najkasnije do 11.07.2021. u 23:59h.

Upitnik iscrpno popunite jer je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija. U procesu selekcije bit će odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave, bit ćete obaviješteni 13.07.2021. godine.

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: cna.treninzi@nenasilje.org.