Chevening stipendije: Novi bh. stipendisti na postdiplomskom studiju u Velikoj Britaniji

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (FCO) od 1996. godine za svaku akademsku godinu dodijeli određeni broj stipendija za pohađanje postdiplomskog studija u toj zemlji.


chevening stipendije

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (FCO) od 1996. godine za svaku akademsku godinu dodijeli određeni broj stipendija za pohađanje postdiplomskog studija u toj zemlji.

Chevening stipendije namijenjene su za školovanje budućih lidera koji će nakon završenog studija svojim znanjem doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju svojih zemalja.

U akademskoj 2013/14. godini Chevening stipendije su dobili i dvoje studenata iz Bosne i Hercegovine – Sanja Voloder i Aksel Zaimović. Njih dvoje će narednu godinu provesti na prestižnim fakultetima iz oblasti u kojima će usavršiti znanje. Sanja Voloder će pohađati univerzitet u Cambridgeu, na odsjeku za korporativno pravo, dok će Aksel Zaimović boraviti na univerzitetu u Cardiffu na studiju međunarodnog novinarstva.

Stipendije su bh. studentima uručene na susretu u prostorijama Britanske ambasade u Sarajevu 10. septembra 2013. godine. Osim predstavnika amabasade, druženju su prisustvovale i Merima Zupčević i Ena Šahović, bivši stipendisti, alumnisti britanskih univerziteta, koje su podijelile vlastita iskustva o studiranju u Velikoj Britaniji.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (FCO), a dostupan je u oko 118 zemalja širom svijeta. Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine i dosad je preko 130 bh. studenata prošlo kroz ovaj program.

Stipendije se dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovanje iz zemlje do odredišta, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine. Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta na osnovu prijave za stipendiju.

Konkurs za dodjelu Chevening stipendija za akademsku 2014/15. je otvoren do 1. novembra 2013. godine.

(stipendije.ba)