Četiri metode koje će vam pomoći da se riješite ispitnog stresa

Nije neobično da osjetite veliki stres pred sam početak ispita ili još češće za vrijeme trajanja ispita. Ispitni stres je stanje u kom postaje gotovo nemoguće da razmišljate. Što duže traje, stanje se samo pogoršava.


stres 1535217903

Obično se javlja nakon što ste pročitali ispitna pitanja i niste odmah znali tačne odgovore. Neki od simptoma ispitnog stresa koji vam se mogu javiti su: nedostatak koncentracije, brzo disanje, mučnina, vlažni dlanovi, osećaj vrućine, blokada mozga (misli prolaze prebrzo da biste ih mogli zapisati, ne možete se ničega sjetiti).

Sljedeće četiri metode omogućavaju da umnogome smanjite simptome predispitnog i ispitnog stresa:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Zastanite.

Preuzmite kontrolu nad svojim tijelom. Počnite da kontrolišete svoje disanje. Duboko udahnite, zadržite dah i polako izdahnite. Ponovite to nekoliko puta.

2. Ponavljajte stalno u sebi:

„Ja sam sposoban da se suočim sa ovim izazovom. Vrijedno sam radio i pripremao se za ispit. Ne prihvatam da ne znam ništa.”

redbull ucenje

3. Nemojte pokušavati da odgovorite na sva pitanja ili da riješite sve zadatke odjednom.

Polako. Jedan po jedan. Nemojte brinuti o sljedećem pitanju dok odgovarate na sadašnje. Zabrinutost vam u tom trenutku neće pomoći.

4. Razmišljajte pozitivno.

Budite optimista. U najgorem slučaju treba da znate: pad na ispitu nije najgora stvar koja vam se može desiti u životu. Život je pun uspona i padova. Pasti na ispitu nije ništa strašno. Popravićete rezultat vrlo brzo, već u sljedećem roku.