Čemu se nadaju mladi Balkana u 2021. godini?

Oni bi u 2021. godini željeli snažniju podršku od strane vlasti, ali su svjesni da ona izostaje, što je i jedan od glavnih razloga njihovog nezadovoljstva.


mladi balkan

Mladi širom Balkana suočavaju se sa mnogim izazovima, a većina njih odrasta u društvenom okruženju koje još uvijek nudi nešto više rizika i nesigurnosti nego šanse i perspektivu za bolju sadašnjost i budućnost. Oni bi u 2021. godini željeli snažniju podršku od strane vlasti, ali su svjesni da ona izostaje, što je i jedan od glavnih razloga njihovog nezadovoljstva.

U većini balkanskih zemalja vidljiv je sukob između mlade generacije koja želi napredak i reforme i onih koji su dugi niz godina na političkoj sceni i čine sve da se ne napravi taj iskorak kako bi sačuvali vlastitu slobodu, piše balkans.aljazeera.net.

Mladi su gorivo budućnosti

Rijad Ahmetović maturant je Srednje mašinske tehničke škole Sarajevo i u 2021. godini bi volio da doživi bolji standard života, ali i bolji obrazovni sistem te zdraviju i jaču ekonomiju.

 – Volio bih doživjeti Bosnu i Hercegovinu koja se brine o svojoj kulturi, historiji i svim faktorima koji je čine posebnom. Mir i suživot uz borbu za prosperitet da nam bude konačan cilj. A ono što bih najiskrenije volio jeste da na čelu tih promjena ka prosperitetu budu mladi kao fronta sposobnih osoba sa visokim potencijalom, gdje bi im Bosna bila platforma da cvjetaju, a i Bosna uz njih, kaže ovaj mladi Sarajlija.

Želi i da njegovi vršnjaci ostanu u domovini u borbi za bolju i svjetliju budućnost.

 – Mladi su gorivo budućnosti jedne države, a ja bih volio da doživim da Bosna i Hercegovina ide punim gasom ka boljem baš uz te iste mlade. Da ne budemo poznati kao zemlja penzionera i sarijih rođaka, već zemlja mogućnosti, potencijala i prosperiteta. Volio bih da vidim Bosnu i Hercegovinu u svojoj stvarnoj snazi i u svome stvarnom kapacitetu. Nadam se da će 2021. godina biti godina gdje će moja domovina uzeti veće korake ka tom cilju i da će je više mladih prihvatiti kao svoj dom i svoju budućnost, ističe Rijad Ahmetović.

Dobro vođenje i pristojan život

Marija Butjer ima 26 godina i završila je Ekonomsku i trgovačku školu u Dubrovniku, a u 2021. godini bi željela da se što prije završi pandemija korona virusa jer smatra da je zdravlje najvažnije.

 – Mnogi su zbog korona virusa ostali bez svojih bližnjih, ali i bez posla koji je bitan za životne potrebe. Želim da što prije zaboravimo pandemiju, da cijenimo ono što smo imali prije i da ne uzimamo zdravo za gotovo način života koji je bio prije pojave ovog nevidljivog i opasnog neprijatelja, govori ova mlada Dubrovkinja.

Također, voljela bi da se mladima daju veće poslovne prilike u zajednici.

 – Želim da u obrazovanju budu uključene mlade osobe kako bi mladim generacijama omogućili bolje i uspješnije učenje. Mladi trebaju stabilne poslove, sigurnost i primanja od kojih mogu pristojno živjeti. Mladima nije toliko bitna politika koliko im je bitno dobro vođenje i pristojan život. Najbolji primjer je odlazak mladih u inozemstvo, nebitno bila to Njemačka, Austrija ili Irska. Te države su mladima dale ono što naše nisu, a mogle su. Zbog toga mladi odlaze jer u inozemstvu imaju sigurnost u obrazovanju, politici i poslu, dodaje Marija Butjer.

Nedostatak šansi za zaposlenje

Nemanja Cvetković diplomirani je menadžer iz Beograda, koji kaže da bi najviše volio da se balkanski političari prestanu međusobno svađati.

 – Volio bih da vlast u svim državama bivše Jugoslavije napokon krene putem saradnje,poštovanja, a sve zbog budućnosti i budućih naraštaja. Oduvijek sam bio veliki optimista, ali moram biti iskren da nisam siguran koliko trenutna politička garnitura može i želi da ide tim putem. Moja velika, iskrena želja je da i mladi shvate koliko je bitna komšijska saradnja. Ako pričamo o očekivanjima, ili ćemo starije mijenjati ili ćemo mi krenuti u političke vode i u korjenite promjene, jasan je ovaj 25-godišnji Beograđanin.

Svoja očekivanja i želje u 2021. godini izrazila je i Maja Nikolić iz Podgorice koja je studentica magistarskih studija na Fakultetu političkih nauka u glavnom gradu Crne Gore.

 – S obzirom na to da je 2020. godina bila veoma teška za sve, pa i za mlade ljude u našoj zemlji, vjerujem da su očekivanja od naredne mnogo veća nego ranije. Nadam se da će 2021. godina prvenstveno donijeti zdravlje i povratak naših života u normalu. Što se tiče situacije u zemlji, željela bih da nova vlast konačno obrati veću pažnju na mlade. Da se poboljša obrazovni sistem osnovaca i srednjoškolaca, a ne da prepisujemo nastavne planove i programe od drugih zemalja, kao što je to do sada bio slučaj, navodi ova mlada Podgoričanka.

Posebno naglašava veliki broj problema s kojima se susreću studenti.

 – Problema je mnogo od nelegalnog uvoza stranih diploma koje umanjuju značaj domaćih, visokih školarina, pa do neučinkovitih praksi na fakultetima koje ne donose potrebno znanje kako bi bili spremni za tržište rada. O nedostatku šansi za zaposlenje i lošoj ekonomskoj situaciji mladih, suvišno je govoriti. Postoji dosta problema na kojima se mora raditi, te se nadam da će državne institucije u 2021. godini donijeti rješenja za bar neke od njih, potcrtava Maja Nikolić.

Iz gore navedenog možemo zaključiti da su mladima Balkana potrebna konkretna djela vlasti kako bi dobili priliku da pokažu svoje talente na pravi način jer će u suprotnom mnogi od njih dići sidro i sreću nastaviti tražiti van svojih domovina.