Burnout sindrom: Moja priča

Koliko sam na prvoj godini fakulteta griješila, tek danas mi postaje jasno. Ne govorim o greškama u labu, na ispitima i slično. Govorim o odnosu prema samoj sebi. Sjećam se jednog od zadnjih ispita prvog semestra. Sjedila sam u sobi, na podu, okružena gomilom papira….


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Piše: RemediesLab

Sjedila sam u sobi, na podu, s gomilom papira oko sebe. Cimerka ulazi i tek sada vidim da je pogled koji mi je uputila bio mješavina saosjećanja i sažalijevanja. Cijedila sam sebe do iznemoglosti jer sam mislila da to tako mora. I vjerujte, osjećala sam da me boli, istinski boli svaki dio tijela kao poslije nekog teškog fizičkog rada. Osjećala sam bol ali sam sama sebe uvjeravala da to nije moguće jer, pobogu, pa po cijeli dan sjedim, učim i hodam do fakulteta. Ne bavim se čak ni nikakvom aktivnošću, prestala sam ići na trening, nema razloga da me bole mišići.

Danas gledam slike od prije godinu dana i vidim podočnjake, bezizražajno i umorno lice i s naporom na njega nabačen osmijeh. Zašto da to bude tako? Zar mora?

Pa stani, ovo su, kažu, najbolje godine života. Sigurna sam da je, nažalost, gomila kolega na granici pregorijevanja.  Ne mora tako. Može i drugačije.

Tek nedavno saznajem za pojam “burnout sindrom” ili “sindrom izgaranja”  vezan za radno mjesto i preveliku količinu stresa koja u konačnici izaziva neugodne simptome. Dali su mu baš dobro, realno ime. SZO (WHO) je stres na radnom mjestu proglasila čak svjetskom epidemijom.

Jedan od najvažnijih simptoma burnout sindroma jesu emocionalni simptomi, a podrazumijevaju osjećaj iscrpljenosti, iscjeđenosti, preopterećenosti, hroničnog umora, manjka energije, bolova u mišićima i trbuhu te probavne poteškoće. Tako da, ako vas boli svaki do tijela iako ne radite ništa drugo odim studiranja, ne pričinjava vam se. To stanje je stvarno i ima svoj naziv.

FAZE SINDROMA SAGORIJEVANJA

Faza medenog mjeseca. Posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije pretežak.

3 1

Realnost. Uočavate da ipak nije sve tako savršeno, šef vam postavlja sve više i sve teže zadatke. Vi se sve više trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica.

4

Faza razočaranja. Upali ste u zatvoreni krug – postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate te imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni.

5

Alarmna faza. Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u svom životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantni očaj. Prepoznajete li sebe?

6

ŠTA TREBA UČINITI?

Postoje četiri faze koje prate suočavanje s ovim problemom.

  1. Identificirati sindrom burnout; prepoznati stresore u radnom okruženju, ispitati udruženost stresora na radu sa sindromom izgaranja, ispitati udruženost stresora na radu sa simptomima anksioznosti i depresije.
  2. Pronaći način kako se nositi sa sindromom burnout
  3. Ako je moguće – izbjeći nastanak sindroma burnout
  4. Oporavak od sindroma burnout

U nastavku bih trebala da vam kažem kako primjeniti prethodno navedene četiri stavke. Vidite, rješenje za sve to, zdrav je način života. Možda vam se već diže kosa na glavi zbog toga ali jedna činjenica koja bi vam mogla promijeniti život jeste da ipak ne postoji čarobna pilula koja vam dugotrajno život dovodi u ravnotežu i čini ga onakvim kakvi bi vi željel da on bude. To možete učiniti samo vi i niko drugi.

ŠTA SAM JA UČINILA DA IZBJEGNEM BURNOUT (a nije to da sam napustila fax)?

1. Osvijestila sam i priznala sebi da sam najveći dio prve godine živjela u sistemu pregorijevanja

2. Odlučila sam da ništa neću stavljati ispred interesa svoga zdravlja i mira

3. Ne guram se do granica iznemoglosti

4. Učim se biti umjerena u svemu;

  • Na spavanje ne odlazim poslije 12 uveče
  • Ustajem ranije i bivam produktivnija
  • Ponovo treniram
  • Gledam motivacijske videe i inspirativne priče
  • Koristim svaki trenutak da uživam u mladosti i studiranju, jer se može 🙂
  • Izlazim, ali samo ukoliko će me taj izlazak razveselti
  • Biram osobe s kojima ću provoditi vrijeme, ne dopuštam negativcima da mi bude osjećaj nemoći i straha

5. Shvatam da MOŽE i drugačije.

Dobro, još uvijek imam podočnjake, ali ovo su oni koji su tu sa mnom od rođenja. Ako znate kako njih ukloniti, slobodno mi javite. 🙂