Brojni prijatelji i studenti oprostili se od profesorice i glumice Sanje Burić

"Studenti su znali da od tebe mogu dobiti iskren savjet, ali i iskrenu kritiku. Voljeli su te."


sanja buric

Komemoracija bh. glumici i profesorici Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sanji Burić, koja je preminula 15. septembra u 48. godini, održana je danas na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 – Ljudskost, dobrota, mirnoća, radost i smijeh je ono po čemu ćemo svi pamtititi našu Sanju koja je svojim postojanjem i radom najveće ljudske vrline utkala u svoju radnu sredinu. Nesebično je izlazila u susret svima kojima je to bilo potrebno. Školujući se u Sarajevu i Parizu, svojim znanjem i zalaganje, dala je ogroman doprinos razvoju bh. teatra i kao glumica i kao suradnik za scenski pokret, rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Srđan Vuletić naglasio je da je Akademija izgubila marljivu i predanu profesoricu, koja je predavala na predmetu Pokret.

 – Studenti su znali da od tebe mogu dobiti iskren savjet, ali i iskrenu kritiku. Voljeli su te. Kao i sa studentima, i cijelu Akademiju kao instituciju si gurala naprijed, ukazujući na mogućnosti kako naša škola može da ide dalje, da bude bolja. Tvojim odlaskom Akademija je izgubila puno više nego što u ovom momentu možemo shvatiti i razumijeti. Ali prije svega, izgubili smo divnu osobu. Osobu na koju si se mogao osloniti. Divno ljudsko biće. Istinskog prijatelja, rekao je Vuletić.

Sanja Burić je od početka svog rada na Akademiji kroz nastavni proces najbliže sarađivala sa profesoricom Jasnom Žalicom.

 – Koja je to lafica bila. Odana ljudima i ideji ljudskosti. Vrijedna i principijelna do bola. Jaka, dostojanstvena i dobra ko hljeb, istakla je Žalica na komemoraciji na kojoj su se rodbina, prijatelji i brojni studenti Akademije scenskih umjetnosti oprostili od Sanje Burić.

Ostvarila je brojne uloge u brojnim dramskim i filmskim ostvarenjima, te na kazališnim daskama u Narodnome pozorištu u Sarajevu, Kamernom teatru i Otvorenoj sceni Obala. Zapažene uloge imala je dramama i filmovima “Crna kronika”, “Grbavica”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Kod amidže Idriza”, “Na putu”, “Pun mjesec”.

Sahrana Sanje Burić je obavljena danas u 14.15 sati na gradskom groblju Vlakovo, piše N1.