Borba za ljekare: Mladi doktor iz Sarajeva sa prosjekom 10 zaposlio se u Bihaću

"Zadovoljan je, manja sredina, ovdje je puno lakše se izboriti za specijalizaciju i sada ne bi li se oženio ovdje i ostao. Sada nam je to briga."


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Veliki broj zdravstvenih ustanova u FBiH ima problem sa nedostatkom ljekara opće prakse, specijalista, laboranata, a među njima je i Dom zdravlja Bihać.

Ademir Jusufagić, vršilac dužnosti direktora DZ Bihać, kaže kako im je teško naći doktora, a specijalistu još teže.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Pa znate i sami šta je sa medicinskim kadrom. Ne može se to više ni pratiti. Ne možete raspisati javnih poziva, koliko vam ljudi ode. Najgore je što odlaze ljekari. Nemamo na kantonu interniste. Neće niko da dođe makar da radi jedan dan u sedmici. Nema specijalista. Negdje sam pročitao kako je 113 ljekara na 100.000 stanovnika u Unsko-sanskom kantonu, a u Sarajevskom je 300 ili 400. I stvarno je mali broj ljekara, govori nam Jusufagić.

Osvrnuo se i na medicinske tehničare.

– A što se tiče medicinskih tehničara, laboranata, nema šanse da ih nađete. Nema ih na zavodu za zapošljavanje. Idu mi sada neki u penziju, neka mi je dragi Bog na pomoći kako ću naći laborante. To je kod nas veliki problem a vjerujem i po svim manjim kantonima, priča Jusufagić.

Dodaje kako je bolja situacija u Tuzlanskom i Sarajevskom. Mladić je završio Medicinski fakultet sa desetkom

– Ipak su to veliki kantoni, imaju fakultete, jake srednje škole. Meni je zadnji doktor došao iz Sarajevskog kantona. Dijete je imalo prosjek 10! Nismo imali doktora, njegov kolega koji je tamo sa njim bio na fakultetu, kaže: “Tamo ima jedan, on bi ti želio doći”. Ja sam rekao: “Ma šalji ga odmah” Otišla četiri ljekara, a mi našli dva ili tri , ispričao je.

Upitan gdje su otišla ta četiri ljekara.

– Jedan je otišao u Sarajevo, dva vani u Njemačku, a jedan u bolnicu da radi. Ovaj iz Sarajeva što je došao se zadržao, zadovoljan je, manja sredina, ovdje je puno lakše se izboriti za specijalizaciju i sada ne bi li se oženio ovdje i ostao. Sada nam je to briga, priča šaljivim tonom Jusufagić dodavši kako je sada “bukvalno borba za kadar”.