Bom dia, Lisaboa!

Na zapadnoj obali Iberskog poluotoka, na izlazu iz zaljeva, prije ušća rijeke Tejo u Atlantski ocean, smjestio se Lisabon - nestvarno lijepa portugalska prijestolnica. On je, vjerujte mi, dovoljan razlog da počnete vjerovati u ljubav na prvi pogled.


Piše: Karla Gardavski, STUDOMAT.ba

Advertisements

Ako samostalno planirate posjetiti Lisabon, savjetujem vam vožnju Tuk-Tukom, popularnim prijevoznim sredstvom otvorenog tipa na tri kotača. S vozačem se dogovorite za cijenu, ovisno o broju ljudi i dogovorite rutu – oni su ujedno i turistički vodiči, tako da će vas odvesti na najatraktivnija turistička mjesta i uz to vam pričati o zanimljivoj i bogatoj povijesti grada. Toplije i srdačnije ljude nisam nigdje srela, svi su nasmijani i komunikativni ali im prosjek kvari  recepcioner hotela u kojem sam odsjela. Cijene općenito nisu pretjerano visoke, što je iskreno bilo iznenađujuće.

Ako ste ljubitelj dobre hrane, ovdje nećete ostati gladni, a ni žedni – poznat po vinima, Lisabon za svakog ima ponešto. Slavni kolač pastel de Belem, lisnato je tijesto punjeno kremom čiji se recept ljubomorno čuva i prenosi s generacije na generaciju. Bakalar pripremaju na 365 načina, a ovo jelo staro preko 500 godina stoljećima je unaprijeđivano i dovedeno do savršenstva, u to se možete uvjeriti i sami. Barem jednu večer odvojite za fado, tradicionalnu glazbu ljubavne i tragične tematike a najbolji pjevači kriju se u poznatim, starim barovima. Posebno je poznata četvrt Bairro Alto u kojoj možete pronaći brojne restorane, kafiće i trgovine.

Portugal, kao poznata pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila, bogata je i brojnim spomenicima u čast tom vremenu. Jedan od njih je i gotički toranj Belem, sagrađen u 16. stoljeću uz rijeku Tejo, kao utvrda i zaštita grada, a neko je vrijeme bio i zatvor. Sada je pod zaštitom UNESCO-a i među najprepoznatljivijim je simbolima Lisabona. Grad je prepun keramičkih fasadnih pločica – azulejos, koje mu daju poseban šarm i ljepotu.

Najstarija četvrt je Alfama u kojoj su u prošlosti živjeli siromašni, a danas je nezaobilazno odredište turista koje vodi od ušća rijeke Tejo do dvorca na brdu. Praca de Comercio – trgovački je trg i najpoznatiji lisabonski trg koji je u prošlosti bio sjedište kraljevske palače koja je nakon potresa uništena. Umjesto palače, danas su na trgu zgrade mininstarstva s prekrasnim pogledom na more. Ako s ovog trga krenete prema trgu Rossio, ugledat ćete veličanstveni Trijumfalni luk na kojem se nalaze simboli koji svjedoče o bogatoj povijesti grada. Svaki djelić Lisabona ima poseban šarm i ljepotu, a jedanaesti mjesec i 20 Celzijevih stupnjeva, složit ćete  se, ogroman je plus.

Iako sam do posjeta Lisabonu bila najveći obožavatelj Barcelone, moram priznati da je premašio sva moja očekivanja i postao mojim omiljenim gradom. Vožnja popularnim tramvajima kroz uske uličice  omogućuje još prisnije upoznavanje s Lisabonom i otkrivanje do tada neotkrivenog. Uličnih pjevača i zabavljača ima na svakom koraku što dodatno oživljava grad. 50-ak kilometara vožnje vlakom dijeli Lisabon i  Sintru, gradić koji bez pretjerivanja nalikuje onima iz bajke. Bogata znamenitostima, Sintra tjera da ju se posjeti, a posebno palača Pena, Nacionalna palača i Maurski dvorac. Ako se želite popeti do spomenutih mjesta, možete to učiniti pješice ili se pak provozati Tuk-Tukom.

Ovdje sam probala i njihovo tradicionalno piće ginju, liker koji se sipa u čokoladne košarice i na taj način pije. Moj boravak u ovom gradu je brzo završio ali oduševljenje ne prestaje. Sigurna sam da ću se, ako bude prilike ponovno vratiti.

(Karla Gardavski, STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!