Bom dia, Lisaboa!

Na zapadnoj obali Iberskog poluotoka, na izlazu iz zaljeva, prije ušća rijeke Tejo u Atlantski ocean, smjestio se Lisabon - nestvarno lijepa portugalska prijestolnica. On je, vjerujte mi, dovoljan razlog da počnete vjerovati u ljubav na prvi pogled.


20171110 115458

Piše: Karla Gardavski, STUDOMAT.ba

Ako samostalno planirate posjetiti Lisabon, savjetujem vam vožnju Tuk-Tukom, popularnim prijevoznim sredstvom otvorenog tipa na tri kotača. S vozačem se dogovorite za cijenu, ovisno o broju ljudi i dogovorite rutu – oni su ujedno i turistički vodiči, tako da će vas odvesti na najatraktivnija turistička mjesta i uz to vam pričati o zanimljivoj i bogatoj povijesti grada. Toplije i srdačnije ljude nisam nigdje srela, svi su nasmijani i komunikativni ali im prosjek kvari  recepcioner hotela u kojem sam odsjela. Cijene općenito nisu pretjerano visoke, što je iskreno bilo iznenađujuće.

Ako ste ljubitelj dobre hrane, ovdje nećete ostati gladni, a ni žedni – poznat po vinima, Lisabon za svakog ima ponešto. Slavni kolač pastel de Belem, lisnato je tijesto punjeno kremom čiji se recept ljubomorno čuva i prenosi s generacije na generaciju. Bakalar pripremaju na 365 načina, a ovo jelo staro preko 500 godina stoljećima je unaprijeđivano i dovedeno do savršenstva, u to se možete uvjeriti i sami. Barem jednu večer odvojite za fado, tradicionalnu glazbu ljubavne i tragične tematike a najbolji pjevači kriju se u poznatim, starim barovima. Posebno je poznata četvrt Bairro Alto u kojoj možete pronaći brojne restorane, kafiće i trgovine.

Portugal, kao poznata pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila, bogata je i brojnim spomenicima u čast tom vremenu. Jedan od njih je i gotički toranj Belem, sagrađen u 16. stoljeću uz rijeku Tejo, kao utvrda i zaštita grada, a neko je vrijeme bio i zatvor. Sada je pod zaštitom UNESCO-a i među najprepoznatljivijim je simbolima Lisabona. Grad je prepun keramičkih fasadnih pločica – azulejos, koje mu daju poseban šarm i ljepotu.

Najstarija četvrt je Alfama u kojoj su u prošlosti živjeli siromašni, a danas je nezaobilazno odredište turista koje vodi od ušća rijeke Tejo do dvorca na brdu. Praca de Comercio – trgovački je trg i najpoznatiji lisabonski trg koji je u prošlosti bio sjedište kraljevske palače koja je nakon potresa uništena. Umjesto palače, danas su na trgu zgrade mininstarstva s prekrasnim pogledom na more. Ako s ovog trga krenete prema trgu Rossio, ugledat ćete veličanstveni Trijumfalni luk na kojem se nalaze simboli koji svjedoče o bogatoj povijesti grada. Svaki djelić Lisabona ima poseban šarm i ljepotu, a jedanaesti mjesec i 20 Celzijevih stupnjeva, složit ćete  se, ogroman je plus.

Iako sam do posjeta Lisabonu bila najveći obožavatelj Barcelone, moram priznati da je premašio sva moja očekivanja i postao mojim omiljenim gradom. Vožnja popularnim tramvajima kroz uske uličice  omogućuje još prisnije upoznavanje s Lisabonom i otkrivanje do tada neotkrivenog. Uličnih pjevača i zabavljača ima na svakom koraku što dodatno oživljava grad. 50-ak kilometara vožnje vlakom dijeli Lisabon i  Sintru, gradić koji bez pretjerivanja nalikuje onima iz bajke. Bogata znamenitostima, Sintra tjera da ju se posjeti, a posebno palača Pena, Nacionalna palača i Maurski dvorac. Ako se želite popeti do spomenutih mjesta, možete to učiniti pješice ili se pak provozati Tuk-Tukom.

Ovdje sam probala i njihovo tradicionalno piće ginju, liker koji se sipa u čokoladne košarice i na taj način pije. Moj boravak u ovom gradu je brzo završio ali oduševljenje ne prestaje. Sigurna sam da ću se, ako bude prilike ponovno vratiti.

(Karla Gardavski, STUDOMAT.ba)