Bolja mogućnost zaposlenja: Studenti u FBiH moći će legalno raditi tokom studiranja

Studenti u FBiH su većinom završavali studij, pa čak i master program, bez dana radnog iskustva.


imran pasalic
Foto: Facebook

Federacija BiH ima hroničan nedostatak kvalitetne radne snage. Angažovanje studenata u velikoj mjeri pomoglo bi poslodavcima da na poslove angažiraju domaću radnu snagu. Na ovaj način, što do sada nije bio slučaj, studentima bi se omogućio legalan rad, sticanje prakse i radnih navika tokom školovanja, ali i boljeg položaja na tržištu rada.

 – Ne da imamo, kao što je do sada bio slučaj, studenta koji završi svoj studijski program, završi čak i master program, a nema niti jednog dana radnog staža. Na tržištu rada takav student uopće nije konkurentan, što ako poredimo sa Evropskom unijom kojoj tako težimo, je nešto što je nepojmljivo, kazao je Imran Pašalić, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Potreba za angažovanjem studenata sve je veća, naročito kada u svim oblastima nedostaje kvalitetne radne snage.

Pašalić je dodao da bi se angažovanjem studenata mogao smanjiti njihov odlazak iz države s obzirom na cijene školarina koje su u blagom porastu, a kako bi studenti mogli sami sebi finansirati jedan dio školovanja.

Pitanje rada studenata trebalo bi biti tretirano kroz poseban zakon, mišljenja je resorni ministar rada FBiH, ali izmjene i dopune Zakona o radu mogle bi djelimično riješiti ovaj problem.

Više o ovoj temi pogledajte u videoprilogu NOVE BH: