Bliže se ispitni rokovi: Kako desna strana mozga utječe na učenje i pamćenje?

Unatoč našim najvećim naporima, tradicionalne tehnike pamćenja možda nisu uvijek najučinkovitiji način za učenje i zadržavanje informacija.


Ilustracija: STUDOMAT
Ilustracija: STUDOMAT

Ipak, istraživanja su pokazala da korištenje potencijala desne strane mozga može dovesti do boljeg učenja i pamćenja.

Desna strana mozga često se povezuje s kreativnošću, intuicijom i maštom te je odgovorna za obradu informacija na holističkiji i intuitivniji način. Razvijanjem desne strane mozga možemo poboljšati svoju sposobnost učenja i pamćenja informacija, kao i poboljšati naše vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Istražili smo različite tehnike i strategije koje će vam pomoći da desna strana mozga postane vaš adut za poboljšanje sposobnosti učenja i pamćenja.

Desna strana mozga i uloga nauke

Razumijevanje nauke iza uloge desnog mozga u učenju i pamćenju ključno je za razvoj učinkovitih tehnika za poboljšanje ovih kognitivnih procesa. Desna strana mozga odgovorna je za obradu informacija na intuitivniji način, dok lijeva hemisfera obrađuje informacije na analitičniji i linearniji način. To znači da je desna strana mozga prikladnija za zadatke kao što su prepoznavanje uzoraka i kreativnost, dok je lijeva strana mozga vještija u logičkom zaključivanju, jeziku i numeričkom računanju.

Uključimo li desnu stranu našeg mozga, vjerojatnije je da ćemo zapamtiti i naučiti nove informacije. Studije su otkrile da vizualne slike i tehnike kreativne vizualizacije mogu poboljšati pamćenje i učenje. Vizualizirajući koncept ili ideju na kreativniji način, sposobniji smo ih kodirati u svoje dugoročno pamćenje. Desna strana mozga obrađuje informacije na cjelovitiji način, što nam pomaže da napravimo asocijacije i veze između različitih informacija.

Desna strana mozga ima također vrlo važan aspekt u povezanosti s emocijama. Emocije se obrađuju u limbičkom sistemu mozga koji je usko povezan s desnom hemisferom. Ako smo emocionalno uključeni u temu ili koncept, vjerojatnije je da ćemo ga se sjetiti. Učimo li o historijskom događaju koji za nas ima osobni značaj, veća je vjerovatnost da ćemo se sjetiti pojedinosti tog događaja. Razlog tome je što je desna strana mozga prikladnija za obradu emocionalnih i kontekstualnih informacija.

Ako smo pretjerano usredotočeni na logično rasuđivanje i analitičko razmišljanje, možda zanemarujemo kreativne i intuitivne aspekte naše kognicije koji su ključni za učinkovito učenje i pamćenje. To može rezultirati poteškoćama u zadržavanju informacija ili poteškoćama u učenju novih vještina. Desna strana mozga je važna razvijanje i zaokruženijeg pristup učenju i rješavanju problema.

Desna strana mozga i tehnike kreativne vizualizacije

Tehnike kreativne vizualizacije učinkovit su način za poboljšanje aktivacije desnog mozga, a time i za poboljšanje učenja i pamćenja. Vizualizacija je proces stvaranja mentalnih slika određenog koncepta, ideje ili scenarija u našem umu. Kada se bavimo kreativnom vizualizacijom, koristimo desnu hemisferu našeg mozga, koja je odgovorna za obradu informacija na intuitivniji i kreativniji način.

Mentalne slike: jedan od najučinkovitijih načina korištenja kreativne vizualizacije za učenje i pamćenje. Ako se pokušavamo sjetiti popisa stavki, možemo vizualizirati svaku stavku u svom umu i povezati je s određenom slikom ili scenarijem. To može biti nešto jednostavno poput zamišljanja banane za riječ “voće” ili složeno poput zamišljanja priče ili scene koja uključuje sve stavke s popisa. Što je mentalna slika živopisnija, vjerojatnije je da ćemo zapamtiti informacije.

Mentalne mape: tehnika za korištenje kreativne vizualizacije i poboljšanje aktivacije desne strane mozga. Mentalne su mape vizualni prikazi informacija koji koriste slike, simbole i boje za stvaranje holističkog i intuitivnog razumijevanja koncepta. Stvaranjem mentalne mape informacija koje pokušavamo naučiti, možemo uključiti i lijevu i desnu hemisferu našeg mozga te napraviti veze i asocijacije između različitih informacija. To može pomoći da poboljšamo naše cjelokupno razumijevanje koncepta i olakšati pamćenje.

Osim korištenja vizualizacije za zadržavanje pamćenja, kreativna vizualizacija također se može koristiti za poboljšanje učenja i kreativnosti. Pokušamo li naučiti novu vještinu ili razviti novu ideju, možemo koristiti vizualizaciju da zamislimo različite scenarije i mogućnosti. To nam može pomoći da stvorimo ideje, uspostavimo veze između različitih koncepata i pristupimo problemima iz kreativnije i intuitivnije perspektive.

Postoji mnogo različitih tehnika za korištenje kreativne vizualizacije za poboljšanje aktivacije desne strane mozga, uključujući vođene vizualizacije, meditaciju i afirmacije. Važno je uključiti osjetila i emocije u proces vizualizacije i stvoriti osjetilne mentalne slike koje su povezane s informacijama koje pokušavamo naučiti. Desna strana mozga će nam osobio biti zahvalna, piše Index.hr.