Bivši student napušta BiH zbog nepravde: Zapošljavaju se podobni, a ne sposobni

Zbog sistema u našoj državi u kojoj se zapošljavaju podobni, a ne sposobni, odlučio je da napusti svoj grad i BiH.


facebook
Foto: Facebook

Mladi glumac iz Živinica, Emir Ibrahimović, odlučio je nakon nekoliko godina uspješnog bavljenja glumom napustiti Bosnu i Hercegovinu. Kao razlog za ovu odluku navodi nepravdu, koja ga godinama sputava na njegovom glumačkom putu.

Ibrahimović je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli završio u roku sa izuzetno dobrim rezultatima. Glumom se bavio i prije upisa na fakultet, radeći zajedno sa kolegama na različitim glumačkim projektima u okviru BKC-a Živinice.

Emir je posljednjih godina bio angažovan u BKC-u Živinice. Zajedno sa bivšim direktorom ove ustanove i glumcem Elmirom Krivalićem, radio je na projektu Ljetne scene u Živinicama koji je uspješno realizovan. Završeni su i brojni drugi projekti koji su u Živinicama kulturu podigli na viši nivo. Ubrzo sa dolaskom nove vlasti, Krivalić je smijenjen sa mjesta direktora BKC-a.

Kao glavni razlog za odlazak je konkurs za referenta kulturno zabavnog programa u BKC-u Živinice na kojem Ibrahimović nije prošao. Za ovo radno mjesto nije bila potrebna VSS, prenosi Tuzlainfo.

– Ja sam dobio ugovor u JU BKC Živinice od prvog aprila i sam ugovor je potpisan na šest mjeseci na poziciji glumac, i opis posla mi je bio da vodim umjetničke programe, političke programe, rukovodstvo oko scene, pravljenje rasporeda predstava itd. Radio sam dva i po mjeseca sada i u ta dva mjeseca se objavi konkurs za referenta kulture SSS, za obrazovni sistem VŠS i jedna čistačica SSS i pitao sam tada da li će za mene i druge kolege biti konkurs i naravno od toga ništa nije bila, pusta samo priča, kazao je Ibrahimović za Tuzlainfo.

On dodaje da je želio iskreno napredovati u ovom poslu, ali regularnim putem, koji ide preko konkursa, međutim, u tome nije uspio.

Iako konkurs za prijem referenta kulture još uvijek nije završen, sve više se priča da će posao dobiti “šumski tehničar”, a ne glumac.

O odlasku glumca Emira Ibrahimovića, iz BKC-a Živinice su se oglasili na društvenim mrežama, kazavši da je Ibrahimoviću nakon odluke da napusti posao, nuđen ugovor na neodređeno, što je on demantovao.

Kolege i prijatelji su razočarani što još jedna perspektivna mlada osoba napušta BiH. Među njima je i bivši direktor BKC-a Živinice, Elmir Krivalić.

Šumarski tehničar će se zaposliti kao Referent za kulturu, a glumac Emir Ibrahimović pakuje kofere da ide van BiH. Pa stanite malo ljudi, imate li imalo želje da izađete iz tog provincijskog uma i bahatog politikanstva, imate li potrebu biti dobri u onom što radite, ustvari da išta uradite da bude bolje ljudima oko vas?! Kultura nam se svela na puki diletantizam, zahvaljujući onima koji upravljaju njom. Užaaas!, napisao je Krivalić u poruci na svom Facebook profilu.

Akademski umjetnici koji žive u Živinicama od Gradskog vijeća i Gradonačelnika traže smjenu Upravnog odobora, kao i aktuelnog direktora BKC-a Živinice Mevludina Ferhatovića.

Ferhatović je za direktora imenovan prošle godine, nakon isteka mandata prijašnjem direktoru, ekspresnom smjenom Upravnog odbora i imenovanju novog.

U razgovoru za Tuzlainfo, Ibrahimović je na kraju poručio da nije sretan zbog svoje odluke, ali da se zbog sistema u našoj državi u kojoj se zapošljavaju podobni, a ne sposobni, odlučio da napusti svoj grad i BiH.