Bh. kvalifikacije: Red Bull Paper Wings održan u Sarajevu, slijedi Mostar!

U petak su nastavljene bh. kvalifikacije Red Bull Paper Wings takmičenja, a sarajevskim nebom letjele su desetine papirnatih aviona napravljenih vještim rukama naših studenata. Adin Čanić odnio je pobjedu, a njegov avion letio je čak 40,06 metara. Drugi u ovim kvalifikacijama bio je Faris Zubača sa avionom koji je letio 38 metara, dok se na trećem mjestu našao Sulejman Vele, odnosno njegova letjelica koja je postigla 35,74 metara.


paper sarajevo

U “airtime” disciplini najbolji je bio Enes Džafić. Njegov avion zadržao se u zraku cijelih 10.10 sekundi. Drugo mjesto pripalo je Hamzi Duriću (8.45 sekundi), a treće Dženisu Baltiću (8.12 sekundi).

Adin Čanić dolazi iz Maglaja. Studira Saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Kaže da nije očekivao pobjedu. Nije se ni spremao.

Enes Džafić ima 28 godina i dolazi iz Modriče. Nije očekivao pobjedu te ga je, kako ističe, rezultat iznenadio, pa se zbog toga raduje finalu.

paper sarajevo 2 1

Kvalifikacije se nastavljaju u Mostaru (SRC Midhat Hujdur-Hujka Univerzitet 25. marta), nakon čega slijedi Banja Luka i Univerzitetska sportska dvorana 30. marta.

Kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu u aprilu, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.