fbpx

Bh. kvalifikacije: Red Bull Paper Wings održan u Sarajevu, slijedi Mostar!

U petak su nastavljene bh. kvalifikacije Red Bull Paper Wings takmičenja, a sarajevskim nebom letjele su desetine papirnatih aviona napravljenih vještim rukama naših studenata. Adin Čanić odnio je pobjedu, a njegov avion letio je čak 40,06 metara. Drugi u ovim kvalifikacijama bio je Faris Zubača sa avionom koji je letio 38 metara, dok se na trećem mjestu našao Sulejman Vele, odnosno njegova letjelica koja je postigla 35,74 metara.


U “airtime” disciplini najbolji je bio Enes Džafić. Njegov avion zadržao se u zraku cijelih 10.10 sekundi. Drugo mjesto pripalo je Hamzi Duriću (8.45 sekundi), a treće Dženisu Baltiću (8.12 sekundi).

Advertisements

Adin Čanić dolazi iz Maglaja. Studira Saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Kaže da nije očekivao pobjedu. Nije se ni spremao.

Enes Džafić ima 28 godina i dolazi iz Modriče. Nije očekivao pobjedu te ga je, kako ističe, rezultat iznenadio, pa se zbog toga raduje finalu.

Kvalifikacije se nastavljaju u Mostaru (SRC Midhat Hujdur-Hujka Univerzitet 25. marta), nakon čega slijedi Banja Luka i Univerzitetska sportska dvorana 30. marta.

Kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu u aprilu, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!