Beogradski Medicinski fakultet pokreće akciju protiv infodemije

Da li znate šta je to "infodemija" i zašto je važno boriti se protiv nje?


Medicinski fakultet Beograd
Medicinski fakultet Beograd

 – Ne borimo se samo s epidemijom, borimo se i sa infodemijom, poznata je, često citatirana izjava generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Škola javnog zdravlja i zdravstvenog menadžmenta Medicinskog fakulteta u Beogradu organizovaće obuke za novinare na kojima će moći da saznaju kako se ispravno tumače medicinski rezultati i zaključci, kao i da prepoznaju prave izvore informacija kada je u pitanju pandemija COVID-19.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Obuke će držati dr Aleksandar Stevanović i dr sci. med. Stefan Mandić-Rajčević, inače menadžeri infodemije ove Škole.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) infodemija je loša obaviještenost stanovništva o bezbijednosti i efikasnosti vakcina i drugih preventivnih mjera, kao i negativan uticaj prevelike količine informacija, uključujući lažne ili djelimično tačne informacije na stanovništvo.

Infodemija dovodi do gubitka povjerenja u zdravstvene institucije i u efikasnost odgovora na javno-zdravstvenu krizu, navodi se u dopisu koji je dostavljen UNS-u iz ove Škole.

SZO je prepoznala značaj upravljanja infodemijom i do sada sprovela obuku dvije grupe stručnjaka, među kojima su jedini u regionu dr Aleksandar Stevanović i dr sci. Med. Stefan Mandić-Rajčević.

Na osnovu konsultacija sa novinarima koji prate zdravstvo, koje traju do 31. avgusta, stručnjaci ove škole će koncipirati program obuke protiv infodemije prilagođen potrebama izvještača, prenosi Cenzolovka.

Zainterersovani novinari koji prate zdravstvo mogu se javiti na i-mejl: stefan.mandic-rajcevic@med.bg.ac.rs